Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 08. 2020. 16:55 2

SA MASKOM, BEZ PEVANJA Kako će izgledati nastava?

Kada dete dođe do škole, mora odmah da stavi masku. Smatramo da je najpametnije da se neprekidno nosi maska, ali da može da je odloži dok je u svojoj klupi i prati nastavu - rekao je dr Predrag Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba, na kojoj je najviše vremena posvećeno zaštitnim merama i modelima za održavanje nastave u novoj školskoj godini.

Članovima medicinskog dela Kriznog štaba dr Dariji Kisić Tepavčević i dr Predragu Konu danas se na konferenciji za medije pridružio ministar prosvete Mladen Šarčević, pošto je ključna tema današnjeg zasedanja Kriznog štaba bilo – na koji način će se odvijati nastava u školama od septembra.

Na konferenciji za medije koja je usledila, novinari su najviše pitanja imali upravo oko organizacije nastave u osnovnim školama, ali i o tome koliko je Srbija blizu nabavke vakcine protiv koronavirusa.


Šarčević o rasporedu časova i nastavnom planu:

U prvom delu epidemije nije bilo sinhronizacije, a setite se da su i udžbenici različiti – međutim, nastavni plan i program je jedinstven za celu Srbiju. Da ne bi bilo zabune, svi rasporedi časova su usklađeni sa časovima “televizijske nastave” koji će biti emitovani na RTS.

Šta ako je ako je đak ili nastavnik zaražen?

- Ako se desi da neko tokom časova oseti simptome, nastavnici treba što pre da se javi u kovid ambulantu, a učenici da to kažu nastavniku ili učitelju i tada, sa maskom koju inače nosi, odlazi u sobu za izolaciju. Pozivaju se roditelji koji ih tada odvode u najbližu kovid ambulantu. Ukoliko se ispostavi da je neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo virusa, to se prijavljuje Zavodu za javno zdravlje koji je nadležan, i dalje se sprovode postupci. Najvažnije je da se sprovode mere: da se nose maske, drži distanca, peru ruke - rekla je Kisić Tepavčević.


Lekarsko opravdanje za decu koja ne dođu u školu?

Neće biti potrebno opravdanje, zato što dozvoljavamo da roditelji biraju da li će dolaziti u školu ili pratiti onlajn nastavu  tokom proleća u školama je bilo 20 odsto dece. Mi računamo da su roditelji najveći prijatelji svoje dece - naveo je Šarčević.

Tokom muzičkog nema pevanja u horu

Pevanje može da poveća izlučivanje virusa ako je neko zaražen. Tokom muzičkog nema pevanja u horu, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu – rekao je dr Kon i dodao da će se o svim tim pravilima detaljno pričati i narednih dana i prvih dana u školi đacima i nastavnicima će biti objašnjeno sve.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati