Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

11. 08. 2020. 12:53 3

"Prosvetarima obezbediti maske i dovoljan broj PCR testova"

Sindikat zaposlenih u beogradskim gimnazijama - Forum beogradskih gimnazija, saopštio je danas da je uz nastavu u školama u novoj školskoj godini izvesno da će nastavnička profesija u narednim danima postati najrizičnija u pogledu oboljevanja od koronavirusa.

- Dok su lekari koji rade sa pacijentima opremljeni zaštitnom opremom, nastavnici će u učionice ulaziti goloruki suočavajući se sa velikim rizikom od zaraze. Suočeni sa ovakvom odlukom nadležnih, a zabrinuti za zdravlje naših kolega, Forum očekuje od nadležnih da se svim prosvetnim radnicima obezbede neohodni, uslovi za rad - navodi se u saopštenju.

U neophodne uslove za rad u vreme epidemije koronavirusa ovaj sindikat je ubrojao nabavku po dve medicinske maske za svaki nastavni dan po zaposlenom, dovoljan broj PCR testova i prednost u testiranju za sve zaposlene u prosveti kod kojih se pojave simptomi koronavirusa, kao i obezbeđivanje prioriteta za vakcinisanje protiv sezonskog gripa.


Sindikat je od Ministarstva prosvete zatražio i da se zaposlenima, starijim od 60 godina, kao i sa hroničnim oboljenjem ili članom domaćinstva koji ima hronično oboljenje, omogući rad od kuće, ili ukoliko nije moguće odsustvo s posla uz naknadu 65 odsto od plate, ukoliko se tako izjasne.

Zatraženo je i da se zaposlenima koji obole od kovida-19  tokom lečenja i kasnije, tokom rehabilitacije, garantuje naknada u visini 100 odsto od zarade, kao i da se obezbedi posebna aplikacija za brzu prijavu odgovornih u ustanovama koja ne budu poštovala propisane mere za zaštitu od širenja zaraze, kao i njihovo hitno sankcionisanje.


Forum je upozorio da ukoliko se ove tražene mere ne sprovedu "Srbiju očekuje potpuni kolaps školstva jer ako nastavnici počnu masovno da oboljevaju biće bespredmetno postavljti pitanje nastave na daljinu ili nastave uživo jer ni jednu ni drugu neće imati ko da drži".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati