Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

10. 08. 2020. 11:51 5

Rusi razočarani odlukom Srbije da kupi kineski raketni sistem

Većina ruskih medija izrazila je iznenađenje odlukom Srbije da kupi kineski raketni sistem PVO FK-3, a u propratnim komentarima provejava razočarenje što nije naručeno rusko oružje iz familije S-300, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, u više tekstova ruski autori obaveštavaju čitaoce da se Srbija opredelila za FK-3 "umesto za ruski S-300", postavljajući se kao da je to već bila gotova stvar a ne posledica intenzivnog pisanja pojedinih srpskih medija.

- Na nekoliko mesta provejava stav izneverenih očekivanja i ocene da se Srbija u toj stvari postavila kao podeljena ličnost, jer u isto vreme gaji prijateljstvo sa Rusijom, teži pridruživanju Zapadu a kupuje oružje u Kini - navodi se.

Sajtovi poput Lenta.ru i AEX.ru navode da je Srbija "uprkos želji većine stanovništva", umesto S-300 uzela kineski raketni sistem, iako je prema neimenovanim i nezvaničnim vojno-diplomatskim izvorima iz Moskve bilo pregovora o kupovini S-300 PMU-2 naredne godine.


Ruska Gazeta.ru podseća da je Srbija, nakon nabavke artiljerijsko-raketnog sistema Pancir S-1E, u medijima izražavala interesovanje čak i za nabavku S-400 a portal prenosi i detalj u kojem je srpski predsednik Aleksandar Vučić na pitanje da li će do te nabavke doći rekao "da za tako nešto nema novca", ali da će Srbija "štedeti".

Gazeta citira i direktora Centra za strategijske analize Ruslana Puhova koji smatra da je Srbija od Kine dobila veoma povoljne finansijske uslove za nabavku FK-3, verovatno u vidu beskamatnog kredita, jer je Kini veoma stalo da vojnu opremu plasira na tržište "uglednih zemalja" evropskog kontinenta.

On, takodje, priznaje da ruski S-400 "baš i nije jeftin", ali ima odredjene rezerve prema kineskoj tehnologiji i navodi da, iako je ta zemlja postigla veliki napredak u poslednjih 30 godina, i dalje postoje problemi.

Portal Topwar.ru takodje uzima zdravo za gotovo da je Srbija bila ozbiljno zainteresovana za kupovinu S-400 dok blog bmpd.livejournal.com, koji u stručnoj javnosti važi za dobro informisani mediji blizak bezbednosnim krugovima, navodi da FK-3 predstavlja izvoznu verziju sistema HQ-22 koji u protekle četiri godine masovno ulazi u Kinesku armiju kako bi zamenio HQ-2 (SA-2 Dvina).


BMPD dodaje da je, zahvaljujući satelitskim snimcima, samo od 2016. do 2018. godine registrovano opremanje 13 novih položaja tim raketnim sistemom, a da je u medjuvremenu taj proces nastavljen.

Glas Amerike na ruskom u neutralnom tonu izveštava o toj akviziciji i podseća da to predstavlja nastavak vojne saradnje sa Kinom započete prilikom kupovine bespilotnih letelica CH-92, iako je Srbija do sada tradicionalno bila oslonjena na Rusiju, nabavljajući iz te zemlje avione, tenkove i oklopne transportere.

Ruska agencija Sputnjik, u tekstu na srpskom jeziku, insistira na podatku da kineski FK-3 "vuče" poreklo od ruskog S-300, koji je ta zemlja kupila 90-ih godina i citira predstavnike ovdašnje stručne javnosti koji podsećaju da je nabavka naoružanja uvek i političko pitanje, zbog čega Srbija mora da balansira i izbegne da potpadne pod udar američkih sankcija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati