Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

06. 08. 2020. 17:52 6

Lončar obećao, ali lekarima nije plaćen prekovremeni rad!

Lekari niškog Kliničkog centra od ranije tvrde da ne dobijaju novac za sve prekovremene sate. Ministar Zlatibor Lončar je nedavno, baš u Nišu, rekao da je to rešeno, ali plata nakon njegove izjave, kažu lekari, pokazuje da nije. I dalje je manja od zarađenog, pa zato nakon zajedničkog sastanka najavljuju tužbe.

Problem je u broju radnih sati koje lekari nisu mogli da naplate, jer kako je i sam ministar zdravlja pojasnio, sistem ne prepoznaje više prekovremenih sati od 40. Međutim, u praksi u drugim zdravstvenim centrima tog problema nema. Lekari kažu da je niški izuzetak u kome "dežuraju koliko im kažu, a plaćeni su koliko im odrede", pišu Južne vesti.

Broj radnih sati problem je bio i pre epidemije, a eskalirao poslednjih meseci zbog puno posla, a malo ljudi. Ministar je rekao da je to rešeno, a lekari tvrde da nije.

- Plata je bez dnevnica i realnog prekovremenog. Kad dobiješ platu, po njoj si dežurao na primer pet dežurstava radnim danom ili tri radnim i jedno vikendom. A mi imamo i po osam mesečno - pričaju lekari.

Drugi kažu, imaju i više od 10 dežurstava. Po plati - duplo manje. Zato su na zajedničkom sastanku odlučili da tuže ustanovu u kojoj rade.

- Pokrećemo proceduru oko tuzbi, još sledećeg meseca. Jednoj našoj koleginici veštak je izračunao da joj za zadnje tri godine duguju 460.000 dinara - pišu lekari.

Zašto postoje ovi problemi i kada će i kako biti rešeni - pitanja su na koja ne odgovaraju ni iz Kliničkog centra, ni iz Ministarstva zdravlja.

Podsetimo, ove pritužbe, kako je sam rekao, došle su i do ministra Lončara, a on je kovid lekarima obećao isplatu svega zarađenog i stimulaciju i prekovremeni rad, ali se to nije desilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati