O ČEMU LI MISLE? Lekar: Povećan broj obolelih od sifilisa za 30 ODSTO | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

I. Maksimović

08. 08. 2020. 07:15 3

O ČEMU LI MISLE? Lekar: Povećan broj obolelih od sifilisa za 30 ODSTO

Direktor Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent", Bratislav Prokić, upozorava na alarmantno stanje i značajan porast pacijenata zaraženih sifilisom, za čak 30 procenata.

Da je situacija zabrinjavajuća, za Direktno, potvrđuje i dr Milan Bjekić iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

- U poslednja tri meseca imamo značajno povećanje broja pacijenata sa sifilisom u odnosu na isti period prošle godine - izjavljuje dr Bjekić. 

On naglašava da je u Srbiji generalno povećan broj obolelih od ove infektivne bolesti, još od 2010. godine.

- Veoma je neuobičajeno da se ljudi danas u doba epidemije Kovid-19 ne pridržavaju preporučene distance i imaju seks bez zaštite - kaže dr Bjekić. 

Lekar podseća da se sifilis najčešće dobija oralnim putem, a da su prvi simptomi ranice na genitalijama. Druga faza bolesti su ranice i osip po celom telu, a najteža je treća faza.

- Ne ulazite u seksualne odnose sa nepoznatim ljudima i koristite zaštitu - apeluje dr Bjekić.

Kada je u martu proglašena vanredna situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa, na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, prestalo je sa radom VI odeljenje za HIV i AIDS. Pacijenti koji žive sa ovim, ali i drugim infektivnim bolestima, našli su se u situaciji da ne mogu da odu na redovne preglede i kontrole i stvorila se velika zabrinutost za njihovo zdravlje.

Bratislav Prokić, direktor Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent", za Direktno otkriva da će Infektivna klinika početi da obavlja PCR (nivo virusnih kopija) i CD4 (nivo imunih ćelija) testove, te da će pacijenti biti obaveštavani sukcesivno za testiranje, kako se ne bi stvarale gužve.

- Većina osoba koje žive sa HIV-om je stabilno i uzima terapiju. Srećnu okolnost predstavlju savremeni lekovi, na kojima se teško razvija rezistencija. Međutim, rutinske kontrole su važne, jer sa HIV-om dolaze i druge prateće bolesti za koje je potreban lekarski nadzor i koje treba pratiti - kaže Prokić.

On naglašava da osobe sa HIV-om dele sudbinu svih hroničnih bolesnika u Srbiji, koji su sada u drugom planu, jer su lekari sa Infektivne klinike u službi borbe protiv Kovid-19. Prokić smatra da treba imati razumevanja za to, ali dodaje da je sada momenat da se otvori jedno važno pitanje.

- Mi imamo staromodnu organizaciju službe i sada je pravi trenutak da se pokrene njeno osavremenjavanje. To podrazumeva, pre svega, zakazivanje termina za pregled, slanje rezultata i obaveštenja elektronskim putem... - smatra Prokić. 

Direktor "Potenta" kaže da je tokom epidemije koronavirusa u Beogradu bilo svega desetak slučajeva HIV pacijenata sa koronom i još par u unutrašnjosti, ali da su svi bili sa lakšom kliničkom slikom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Običan radni dan u Australiji

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati