Društvo i ekonomija

I. Maksimović

08. 08. 2020. 07:15 3

O ČEMU LI MISLE? Lekar: Povećan broj obolelih od sifilisa za 30 ODSTO

Direktor Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent", Bratislav Prokić, upozorava na alarmantno stanje i značajan porast pacijenata zaraženih sifilisom, za čak 30 procenata.

Da je situacija zabrinjavajuća, za Direktno, potvrđuje i dr Milan Bjekić iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

- U poslednja tri meseca imamo značajno povećanje broja pacijenata sa sifilisom u odnosu na isti period prošle godine - izjavljuje dr Bjekić. 

On naglašava da je u Srbiji generalno povećan broj obolelih od ove infektivne bolesti, još od 2010. godine.

- Veoma je neuobičajeno da se ljudi danas u doba epidemije Kovid-19 ne pridržavaju preporučene distance i imaju seks bez zaštite - kaže dr Bjekić. 

Lekar podseća da se sifilis najčešće dobija oralnim putem, a da su prvi simptomi ranice na genitalijama. Druga faza bolesti su ranice i osip po celom telu, a najteža je treća faza.

- Ne ulazite u seksualne odnose sa nepoznatim ljudima i koristite zaštitu - apeluje dr Bjekić.

Kada je u martu proglašena vanredna situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa, na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, prestalo je sa radom VI odeljenje za HIV i AIDS. Pacijenti koji žive sa ovim, ali i drugim infektivnim bolestima, našli su se u situaciji da ne mogu da odu na redovne preglede i kontrole i stvorila se velika zabrinutost za njihovo zdravlje.

Bratislav Prokić, direktor Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent", za Direktno otkriva da će Infektivna klinika početi da obavlja PCR (nivo virusnih kopija) i CD4 (nivo imunih ćelija) testove, te da će pacijenti biti obaveštavani sukcesivno za testiranje, kako se ne bi stvarale gužve.

- Većina osoba koje žive sa HIV-om je stabilno i uzima terapiju. Srećnu okolnost predstavlju savremeni lekovi, na kojima se teško razvija rezistencija. Međutim, rutinske kontrole su važne, jer sa HIV-om dolaze i druge prateće bolesti za koje je potreban lekarski nadzor i koje treba pratiti - kaže Prokić.

On naglašava da osobe sa HIV-om dele sudbinu svih hroničnih bolesnika u Srbiji, koji su sada u drugom planu, jer su lekari sa Infektivne klinike u službi borbe protiv Kovid-19. Prokić smatra da treba imati razumevanja za to, ali dodaje da je sada momenat da se otvori jedno važno pitanje.

- Mi imamo staromodnu organizaciju službe i sada je pravi trenutak da se pokrene njeno osavremenjavanje. To podrazumeva, pre svega, zakazivanje termina za pregled, slanje rezultata i obaveštenja elektronskim putem... - smatra Prokić. 

Direktor "Potenta" kaže da je tokom epidemije koronavirusa u Beogradu bilo svega desetak slučajeva HIV pacijenata sa koronom i još par u unutrašnjosti, ali da su svi bili sa lakšom kliničkom slikom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati