Društvo i ekonomija

V. T.

30. 07. 2020. 18:30 11

KATASTROFA Crna prašina prekrila Smederevo, a Železara ćuti

Građani Smedereva i okoline ovog grada probudili su se jutros okruženi slojevima debele crne prašine koja je prekrila sve - automobile, njive, kućne pragove, pa čak ušla i u dečije sobe.

Iz Smederevske Železare povodom ovog događaja, kao ni povodom prethodnih incidenata, nisu se oglašavali, tako da za sada ne postoje zvanične informacije šta se dogodilo i šta to građani tačno udišu.

Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, u procesu proizvodnje nisu radile prskalice koje su namenjene smanjivanju prašine i to je razlog zašto se ogromna prašina digla i prekrila ceo grad.

- Fizički se sada vidi to crno i ne znamo šta je, logično je da su to ljudi sigurno i udisali. Ako je onako na automobilima, na usevima za jednu noć napadalo, onda možemo da zamislimo šta se dešava sa plućima - kaže koordinator pokreta Tvrđava Nikola Kolja Krstić.

Građani Smedereva sa ovakvom ekološkom katastrofom ne suočavaju se po prvi put, jer problemi crvene prašine i čelične kiše na ovom prostoru postoje već godinama. Iz Smederevske Železare reakcije na ove probleme, međutim, nije bilo.

- Oni znaju za to i zvanično priznaju da to postoji, nema tu ništa da se krije. Ništa ne preduzimaju , kažu da nemaju filtere, a da je za to odgovorna država koja je fabriku vodila pre njih, odnosno do 2016. kada su došli Kinezi - objašnjava Krstić.

Meštani su besni, jer ova prašina samo pogoršava njihova prethodna zdravstvena stanja izazvana nemarom Železare, a disanje nakon ovog incidenta je otežano. U svetlu epidemiološke situacije izazvane koronavirusom ovakav razvoj događaja neminovno samo još više narušava zdravlje ljudi.

Pokret Tvrđava kontaktirao je Ministarstvo ekologije i Republičku inspekciju, a republički inspektor rekao im je da će uskoro izaći na teren. Iz menadžmenta železare su im samo potvrdili da su upoznati sa situacijom i da će uskoro saopštiti građanima šta se desilo.

Proizvodnja čelika u smederevskoj Železari nije smanjivana od kraja 2019. godine, a u fabrici trenutno radi svih 5.000 radnika, kako je nedavno i rekao predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Železari Siniša Prelić. Da li će ova fabrika i nadležne institucije reagovati na ovu novu ekološku katastrofu ostaje da vidimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati