Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 07. 2020. 18:03 0

SELEKTIVNO Cilj i posledice liste za odstrel novinara i NVO!

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak novinara i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019, izazvavši oštru polemiku u javnosti jer su se na spisku našli samo novinari, advokati i organizacije koje se kritički odnose prema vlasti. Komentarišući ovaj postupak Uprave, advokat Vladimir Todorić kaže za Direktno.rs da se radi o zloupotrebi institucija, jer je spisak selektivan i ne uključuje organizacije poput one Bebe Popovića, dok Služba zaštitnika građana kaže da će zaštitnik u okviru posebnog postupka pratiti celokupni postupak i tako utvrditi sve detalje u vezi sa ovim slučajem.

Advokat Vladimir Todorić kaže za Direktno.rs da se radi o zloupotrebi institucija, jer su spiskovi selektivni i nisu uzete u obzir organizacije koje su branile lažne izbore i radile na delegitimisanju bojkota.

- Po zakonu, svaka transakcija preko 10.000 evra mora da se prijavi. Znači, oni sad proveravaju da li su svi to prijavili. A ja nemam problem sa tim. Imam problem sa tim što nisu tražili najpre za Institut za javnu politiku Bebe Popovića, ko i za sve medije i organizacije kojima ovaj Institut uplaćuje novac. Takođe, nisu tražili za Cesid, za Fond za otvoreno društvo, nisu tražili za Centar za političku izuzetnost Sonje Liht i slične organizacije koje takođe imaju strane donatore koje imaju za cilj da odbrane Aleksandra Vučića i da opravdaju lažne izbore i svima je zadatak da delegitimišu bojkot - kaže Todorić, dodajući da je razlog jasan.

- Očigledno smetaju ovi koji su više naklonjeni opoziciji, i koji kritikuju vlast, a ovi koji ne kritikuju vlast a imaju strane donatore nisu na spisku - naglašava, dodajući da bi "on tražio spisa svih primalaca stranih donacija."

Na pitanje o eventualnim posledicama ovog spiska, Todorić kaže da novinari, advokati i organizacije koje su se našle na spisku nemaju čega da se plaše.

- Ja bih voleo da ovo za posledicu ima da ih mediji i civilno društvo još više kritikovati. Nemaju oni čega da se plaše. Inače smastram da sve treba da bude transparentno - zaključuje Todorić.

Na naša pitanja da prokomentariše selektivnost u pravljenju spiska, iz Službe Zaštitnika građana kažu da će se sve okolnosti utvrditi detaljnom analizom.

- Zaštitnik građana nije upoznat sa razlogom zbog kojeg je Uprava za sprečavanje pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana ali će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak - ističu u odgovoru, dodajući da "je pomenuti postupak utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, a osnov za navedeno je propisan i Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno zakonskim ovlašćenjima koji su propisani članom 73 navedenog zakona koji propisuje da ako Uprava oceni da u vezi sa određenim transakcijama ili licima postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma, može od obveznika da zahteva podatke iz evidencija o strankama i transakcijama."

Na pitanje o mogućim posledicama, u odgovoru imaju fokus na eventualne posledice samo ukoliko se dokaže kršenje zakona od strane ljudi i organizacija sa spiska.

- Posledice koje mogu mati kontrolisani subjekti zavise od toga šta će Uprava za sprečavanje prava novca prilikom kontrole odnosno obavljanja svoje nadležnosti, i na osnovu dokumentacije i informacija koje dobije od obveznika, utvrditi - zaključuje se u odgovoru Službe Zaštitnika građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati