Društvo i ekonomija

Miloš Živković

28. 07. 2020. 07:30 26

OTKAZ ZBOG PETICIJE "Kad kažu da smo nestručni, pljuju po sopstvenoj zemlji!"

Nazivaju nas neuspešnima, nekompetentnima, prišivaju nam bedne etikete. Kada nas Krizni štab i državni vrh omalovažavaju na taj način, to nije ništa drugo nego pljuvanje sebe. Ne potcenjuju nas lekare, već svoju zemlju. Mi smo lekari koji smo ovde završili fakultete, specijalizacije i ostalo. Ako smo neuspešni, onda je problem u obrazovanju i sistemu u zemlji - istakla je za Direktno.rs doktorka Saša Ljuština, koja je juče dala otkaz u GAK-u gde je dve decenije radila, jer nije mogla da trpi mobing i ponižavanje usled toga što je potpisala peticiju za smenu Kriznog štaba i preuzimanje odgovornosti zbog celokupne situacije sa koronavirusom.

- Ne želim i ne smem da ostanem na klinici gde radiš sa pacijentima, a nemaš podršku nadređenih - rekla je dr Saša Ljuština u ispovesti za naš portal i dodala da nije dobila nikakvu podršku kolega, ali da ih razume, jer su zastrašeni.

- Čast izuzecima, nekoliko kolega mi se obratilo. Čula sam i da je tridesetak ljudi sa peticije povuklo potpise, što znači da su pod ogromnim pritiskom, pretnjama, ucenama... Ne mogu da verujem u kakvom smo mraku.

Doktorka je istakla da je obaveštena o tome da sada planiraju da je diskredituju i da izmišljaju razloge njenog odlaska.

- Čula sam da će da pričaju da sam već planirala da dam otkaz jer navodno planiram da otvorim privatnu ordinaciju i da je ovo bio dobar način da se izreklamiram. Svašta će da izmišljaju. Čak i onaj političar Maršićanin dao je sebi za pravo da komentariše kako radim u tri ordinacije, kako naplaćujem pregled 7.000 dinara. To su strašne stvari. Ja se nisam žalila na malu platu i uslove rada, pa da neki Maršićanin priča gde radim, u koliko ordinacija i ostalo. Pokušavaju na sve moguće načine da iskopaju neku prljavštinu o meni i pošto ne mogu ništa da nađu, onda izmišljaju ovakve stvari. Istina je da radim u dve privatne ordinacije, a na osnovu toga treba da se postavi pitanje zbog čega radimo dodatno u privatnim ordinacijama? Zato što ne uzimam mito na klinici. Nikad nikome nisam tražila novac - izričita je potpisnica peticije na sajtu Ujedinjeni protiv kovida.

Kazala je da lekare, kao ni mobingovane u ostalim profesijama, niko ne štiti.

- Direktori ustanova imaju apsolutnu vlast i mogu da rade bukvalno šta hoće. Da li u nekoj slobodnoj, demokratskoj zemlji može da se dogodi da ispaštaš na poslu zato što si potpisao neku peticiju, što si drugačijeg mišljenja, što si javno izneo stav kakav god da je? To je strašno. Da li iko ima pravo da me izbacuje iz kancelarije, prebacuje na drugo odeljenje i iživljava se, a da niko živ ne reaguje na to?

Pojedini članovi Kriznog štaba, a i predsednik Aleksandar Vučić komentarisali su peticiju lekara i zahteve za smenu Kriznog štaba, rekvaši da tamo nema dovoljno stručnih, kompetentnih, ni uspešnih ljudi.

- Ostala sam bez teksta. Nikad nisam pričala o svojoj biografiji, ali moram da kažem da imam 47 godina i da radim na GAK-u 20 godina. Specijalista sam postala 2004. godine, sada sam primarijus. Pre mesec dana sam ušla u nastavu, postala sam asistent. Trenutno mi je u toku subspecijalizacija i treba da branim doktorsku disertaciju. Da li bi neko kome je sve to u toku planirao da da otkaz? Predsednik sam Srpske uroginekološke asocijacije (SUGA). Možda će najbolji odgovor o tome kakav sam stručnjak dati moji pacijenti - zaključila je naša sagovornica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati