Društvo i ekonomija

[ Izvor: SPC ]

07. 07. 2020. 16:51 47

SPC: Grigorije ne želi dobro SPC-u ni srpskom narodu!

Srpska pravoslavna crkva je kritikovala beogradski list "Danas" i svog Vladiku diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija zbog izjave prenete u današnjem tekstu u tom listu "Grigorije: Usmeriti novac na bolnice, a ne crkvu".

Grigorije je za "Danas" rekao da je više puta govorio da "ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve".
Vladika je rekao i da bi bilo "veoma dragoceno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova... Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi, ako u njima neće biti ljudi".

Na to je SPC ocenila da se vladika "svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC-u, a samim tim ni srpskom narodu".

- Kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju korona virusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka.
Projekat izgradnje Spomen-hrama je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i Ruska Pravoslavna Crkva i ruska država. Svako dovođenje u vezu ove odluke Vlade Srbije s bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama, zlonamerno je i neistinito.

SPC navodi dalje da je "nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna" i da to "čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom".
- Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan, ume da deli lekcije Patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije .
Zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovde nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali.
Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Nemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsećamo na davno izrečenu istinu: 'Dobar pastijer, jer što kaže inom - i sam svojijem potvrđuje činom' - navela je SPC.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 47

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati