Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

05. 07. 2020. 22:42 7

Panić: Podacima se manipuliše; Delić: U periodu smo "nonšalantnosti"

U "Utisku nedelje" gosti Olje Bećković gosti su bili infektolog prof. dr Dragan Delić, urednik BIRNA-a Milorad Ivanović i anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, dr Rade Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je da smatra da se podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19 "očigledno manipuliše", ali da organizacija koju predvodi trenutno ne može da te navode potvrdi.
Dodao je da se "plaši da li će zdravstveni sistem izdržati" sledeći talas epidemije koronavirusa koji se očekuje u septembru.

- (Sindikat lekara i farmaceuta) odavno je pisanim putem upozoravao da će se ovo desti. Nažalost, epidemije je u potpunosti ogolila sve ono o čemu smo pričali. Ono što nas sada brine jeste što se podacima manipuliše i kako ćemo dočekati jesen - rekao je Panić. 

Naveo je da je zbog ovakvih ocena sindikat kojim predsedava "odavno trn u oku Ministarstva zdravlja i ove vlasti", kao i zbog "insistiranja na poštovanju primeni 80 odsto (relevantnih) zakona".
- Ne tražimo da se poštuje 100 odsto zakona, nego samo 80 odsto... Problem u Srbiji je što se odavno (u zdravstvu) radi na usmeno, bez rešenja, na primer kada kolege treba da se upute u druge gradova gde je situacija kritična... Zdravstveni sistem je zanemarivan i služi za potkosurivanje, a sve što je doneto od pravnih akata (koji treba da uredi zdravstvo) u poslednjih sedam godina se ili ne primenjuje ili je u sukobu sa drugim propisima - kaže Panić.

Dodao je i da "osnovano sumnja" u to ko je napravio informacioni sistem za praćenje broja novozaraženih i umrlih od COVID-19 i da li on funkcioniše kako treba, a naveo je i da je "brat (zamenice direktora Intituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darije) Kisić Tepavčević dobio "milione za formiranje tog sistema".

Infektolog Dragan Delić rekao je da ne može egzaktno da kaže da li i na koji način se manipuliše o broju obolelih i preminulih od COVID-19 u Srbiji, ali da u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, usled "grešaka koje su pravljene, dolaze računi za naplatu".

Naveo je da statističari ukazuju da je distribucija smrtnih slučajeva da u "previše pogrešnih poruka" koje su slali predstavnici vlasti i struke ubraja političke skupove, proslavu izborne pobede u štabu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kao i fudbalske utakmice.

Ističe da je distribucija zaražavanja i smrtnih slučajeva u Srbiji "čudna", što "pobuđuje sumnju", kao i da hitno treba formirati grupu specijalista sudske medicine koji će da provere potvrde o smrti i uporede ih sa medicinskom dokumentacijom", što je procedura koja bi trajala relativno kratko.

- To bi završilo svaku diskusiju i okončalo podele koje postoje među nama. Ja sam, kao i mnogi drugi građani, pred izbore dobio pamflet (SNS-a) u kom se (za pandemiju) navodi da smo 'iz ove bitke izašli kao pobednici'. U toj izjavi su dve laži, prvo da je bitka završena, drugo da smo izašli kao pobednici - rekao je Delić.    
Na pitanje zašto u svojim javnim nastupima navodi da je 1. maj bio trenutak kada se struka profesionalno kompromitovala, Delić je rekao daje tada struka "prvi put upotrebila pojam kompromis".

- Tada je nastala razlika između stavova članova kriznog štaba, da li će biti restriktivne mere trajati jedan ili tri dana. Ako ne postoji sistem i krizni štab koji nezavisno donosi odluke, onda to nije u redu, ne postoji doktrina. Po meni, najmanje bi to trebalo da zavisi od predsednika države, iako je on prethodno govorio da će on prihvatiti stavove stuke - dodaje Delić.

On je naglasio i da je problem kada je Srbija posle strogih restriktivnih mera, "koje su bile možda bile najstrože u Evropi" ušli u period "nonšalantnosti".

- Sve se svelo manje-više na ličnu odgovornost. Svako od nas mora da bude odgovoran za svoje zdravlje, međutim mi se svi krećemo u zadatom koordinatnom sistemu koji daje država, krizni štab, Vlada. E taj sistem je bio pogrešno postavljen - ocenio je infektolog.

Delić smatra da generalno za trenutnu pandemiju nije bilo adekvatnih priprema ni na globalnom ni na lokalnom nivou, "zbog podcenjivačkog stava prema pandemijama".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati