Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 07. 2020. 17:59 31

Lekari: Zahtevamo izvinjenje Vučića za izgovorene laži!

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) dostavio je zahtev Radio televiziji Srbije u kojem demantuju "neistinite navode" izrečene u intervjuu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića u emisiji "Intervju: Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije", a koji Direktno.rs prenosi u celosti.

"Polazeći od načela jednakosti informacije i odgovora, molimo i zahtevamo da se omogući da se čuje i druga strana, odnosno da se iznesu naši činjenični navodi, s toga molimo i zahtevamo da objavite i naš odgovor.


S tim u vezi, demantujemo:

Izjavu predsednika RS gospodina Aleksandra Vučića: "Taj predsednik Sindikata zdravstvenih radnika, on nije predsednik nikakvog sindikata zdravstvenih radnika, nego jednog od najmanjih sindikata i to čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio. On je rekao da rade tri respiratora, a rade svih 10? Ja vas pitam što ste izmišljali sve to?" Voditeljka: "Ja nisam ništa izmišljala. Na koga mislite…"

Predsednik: "Na tog Panića ako se tako zove i neki Oljača“.

Dr Rade Panić jeste predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS). SLFS nije "jedan od najmanjih" i "nikakvi sindikat“ kako navodi Predsednik, već strukovni sindikat nosioca posla u delatnosti od opšteg društvenog značaja, koji je osnovan 1992. godine, od kada se zalaže i bori za prava zaposlenih u zdravstvu i ostvarivanje interesa kako svojih članova tako i celokupnog zdravstvenog kadra, i posebno za bolji zdravstveni sistem!

Smatramo da se ovakvom izjavom vređa ugled eminentne strukovne organizacije kao što je SLFS i dostojanstvo njenih članova - lekara, te da je kao takva ova izjava apsolutno neprihvatljiva.

Istine radi - fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 06.04.2020. godine, kada je Predsednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotoografija ne pokazuje ventilatore u fuknkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora. Takođe, u dva navrata se izjavljuje "ovo su respiratori", ali se isti ne vide na fotografijama koje se prikazuju. Reč je o veštoj manipulaciji širokim javnim mnjenjem koje je nedovoljno upućeno u tematiku.
Takođe, predsednik SLFS Rade Panić nije rekao da rade 3 (tri) respiratora, već je interpretirajući izjavu Predsednika Vučića istu analizirao upotrebljavajući prostu matematiku sabiranja brojeva.

Dokaz: objava (tvit) na Tviter nalogu dr Panića od dana 01.07.2020. godine.

Izjavu predsednika RS gospodina Aleksandra Vučića: "povećali smo dva puta plate u toku ove godine, jednom redovno i jednom u aprilu mesecu“.

Plate zdravstvenim radnicima nisu povećane ove godine. Poslednje povećanje plata datira od novembra 2019. godine. Aprila 2020. godine utvrđen je samo dodatak na platu! Ne radi se o stalnom povećanju kako se i u ranijim izjavama navodilo, već o dodatku na platu, tzv. "stimulaciji", koja se vezuje za rad za vreme epidemije. Domašaj dodatka na platu se umogome razlikuje od povećanja plate, a da bi građanima bilo jasno - oboleli zdravstveni radnik ne dobija "povećanje" od 10 posto, zdravstveni radnik kome je naložena mera izolacije (samoizolacije), jer je bio u kontaktu sa pacijentom, takođe ne dobija 10 posto povećanja, lekarima na specijalizaciji, koji drže ogroman deo posla, se ne uplaćuje ovaj dodatak.


Izjavu predsednika RS gospodina Aleksandra Vučića da je "stiglo 22 lekara, 22 lekara i zdravstvenog osoblja u Pazar“.

Istine radi, reč je osam ili devet lekara, dok su ostalo medicinske sestre i tehničari.

Izjavu predsednika RS gospodina Aleksandra Vučića: "Znate li koliko mi imamo zaposlenih, koliko imamo radika u zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru koje plaća Republika Srbija? Pošto kažu ljudi da nema radnika. 1344 radnika od toga 252 lekara u Novom Pazaru koje plaća država Srbija. 10 miliona godišnje samo za plate dajemo zdravstvenim radnicima, tehničkom osoblju i administrativnim radnicima koji rade u zdr.sektoru u Novom Pazaru, u DZ, OB i dijagnostičkom centru. 1344 osobe. 10 miliona evra godišnje, neto.“

Plate zaposlenih u zdravstvenom sistemu se finasiraju pretežno iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Dakle, ne plaća država Srbija, već građani. Tako, za 12 meseci prošle godine ukupno (ne samo za plate) za Opštu bolnicu Novi Pazar izdvojeno je: oko 64,7 miliona dinara iz budžeta RS, dok je 1 milijarda 235 miliona izdvojena iz budžeta zdravstvenog osiguranja! Za plate, naknade i dodatke zaposlenih je od toga izdvojeno oko 683 miliona iz budžeta zdravstvenog osiguranja, dok je iz budžeta RS za ovu namenu izdvojeno samom 142.000 dinara. Država Srbija je prošle godine za plate zaposlenih u Opštoj bolnici Novi Pazar izvojila nešto više od 1000 evra. Ove godine, u prvih tri meseca iz budžeta RS za plate u ovoj ustanovi nije otišao niti jedan dinar npr.

Izjavu predsednika RS gospodina Aleksandra Vučića: "Mi smo izgradili Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šejkom Muhamedom Binzajedom za 5 miliona evra podigli u Novom Pazaru".

Prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izjavu predsednika RS gospodina Aleksandra Vučića "Naravno oni imaju i opštu bolnicu u kojoj smo sada renovirali i angio salu, uložili ogroman novac u tu angio salu, dakle negde oko 680 miliona to je više od 6 miliona evra samo da biste imali u vidu“.

Reč je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je takođe na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU.

Zahtevam javno izvinjenje predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića za sve iznete neistine u intervjuu, što i dokumentacija u prilogu dokazuje, kao i za meni lično iznetu tvrdnju da "najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovaram“ i da sam "najgore laži izgovorio“, što smatram uvredom.

Za majku Srbiju i svu njenu decu, sve građane!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 31

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati