Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 07. 2020. 07:11 7

"IMAM DVA STUDENTA" DržAVa ne misli na našu decu!

Ja sam majka dva studenta, ista ona koja je pisala o tome kako Aleksandra Vučića i državu nije briga za našu decu. E, pa, predsedniče i ministre, ispitni rok koji počinje u ponedeljak, a zovemo ga julski je zapravo junski. Sve je pomereno za mesec, zbog virusa... Znači, ponovo nema dobre volje. I pored svega kroz šta svi prolazimo. Logično rešenje se samo nameće, ali iz nekog vama poznatog razloga vrh države uvek povlači pogrešne poteze.

Studenti nisu mnogo tražili: Da ostanu u domovima preko leta (to su njihovi trenutni stanovi), jer će imati često rokove. Zgusnuti su im. Neki fakulteti kao FTN u Novom Sadu (jedna od ćerki mi je tamo) ne dozvoljava da prijave više od tri ispita. U jednom roku. Za sve je razlog Covid sutuacija i često će morati iz svojih gradova, mesta, da putuju na ispite. Neće imati letnju pauzu. Umesto da uče, oni će se vozati tamo-vamo, autobusima, rizikovati zdravlje, gubiti vreme i novac. 

Pa šta će inostrani iz Republike Srpske, Crne Gore...? Sa granicama se iz dana u dan situacija menja. A ima ih više hiljada. Hoće li izgubiti godinu? Zatim su tražili dodatni rok. Da li je mnogo? Da im daju jednu ili dve šanse više za polaganje s obzirom na to da mahom nisu imali predavanja. Dakle, nije im niko stručan približio gradivo, a ni vežbe.. Mislim da im je ministarstvo samoinicijativno trebalo da izađe u susret, a ne da putem demonstracija traže tako nešto posle svega. 

Dalje, besplatne COVID testove i lečenje? Pa, ta deca su osigurana. Ko sme da im naplati test, ako imaju simptome bilo blage ili su bili u kontaktu. U obavezi su da ih testiraju radi suzbijanja epidemije. Kakvo naplaćivanje? Činjenica je da su većinu vraćali navodno zbog blagih simptoma ili su asimptomatski, pa su im savetovali izolaciju, a za test navodno nema potrebe. Na osnovu čega onda izbacuju cifre zaraženih? To što spominju su hospitalizovani. I, šta će omladina? Gde da se izoluju? U domu? 

A pouzdano znam, jer sam majka dva studenta (ona ista od pre neki dan), da mnogi nisu hteli ni da idu kod doktora, da ne bi morali da ostanu u karantinu pa da izgube rok. I naprave sebi poteškoće sa ispitima i godinom. Ne podržavam takve odluke zbog prenosa korone, koja nimalo nije bezazlena. Međutim, da je ministarstvo razmisljalo o potrebama studenata i dodatnim rokovima ovo se ne bi dešavalo ili ako bi, onda sigurno u daleko manjem broju. Da su testirani i po protokolu zbrinuti po principu "gangrene" (kao što nas je edukovao Krizni štab, a njih Kinezi) sve bi bilo drugačije. 

Da su mene pitali, ja bih im rekla da traže da im se obezbede besplatne maske na ulazu u fakultet. To je za njih velika stavka, a i nas roditelje, pored svega. Da bi maska imala efekta treba da se menja na svaka dvo do tri časa, a oni imaju obaveza na fakultetu po šest, sedam, i više sati dnevno, još ako su dva deteta. Računajte... Naravno, neko će reći može pamučna. Ruku na srce, koliko će je oni redovno prati i peglati? Još će navući bakterije i dodatne bolesti, a i od ovih hirurških, ako ih zbog finansija ne koriste (menjaju) kako je predviđeno. (Obučila me moja ćerka medicinar)

E, sve ovo zna naša struka. DržAVa bi trebalo da čuva našu mladost! Pa koji mozak može da smisli da ih u ovakvim uslovima izbacuju, usred ispitnih rokova, i šta kaže ministar? "Do kraja jula", jer moraju da dezinfikuju dom. Mogu da ga dezinfikuju i u septembru. Rekla bih, trebalo je da domovi postanu privremena covid bolnice, zbog toga su hteli da ih izbace, verovatno. Kada im to nije uspelo, osposobili su "Štark arenu". Pokazali su koliko su im studentì nebitni, a i ostalo stanovništvo, što se vidi iz svega učinjenog. Samo da oni svoje obave, da ih ne bi dodatno prozivali. 

Kada su već toliko propusta napravili, doveli su stanovništvo u bezizlazno stanje. Apeluju da mladi ostanu u zemlji?! Pa onda ih motivišite! Bar prepišite po nešto od savremenih država. Znate li vi kako se studira u modernim državama? Kada počinju mladi da zarađuju i kada im kreće radni staž? Evo reči ću, iako znate, još u srednjoj školi. Bitno da nas predsednik uvek poredi sa gorima od nas... Ili ističe da smo kao Švajcarska. Blago onima koji mu veruju. Ako ih uopšte ima. U stvari, kada bolje razmislim i pogledam rezultate izbora, ima ih još. To mu "Pink" i "naučnik" Mitrović završava. 

Zaboravili su da su nas ta ista naša deca i ne samo studenti prijatno iznenadili kada su se angažovali po kol-centrima, pomagali u halama i snabdevali starije građane. Da su herojski radili humanitarno. Brzo su zaboravili. A ni nisu se zapitali koliko je njih imalo Covid, koliko je njih izgubilo svoje najbliže, koliko ih je zbog krize dospelo u još težu ekonomsku situaciju?

Da li oni mogu kvalitetno da uče u ovakvim okolnostima. Na žalost držAVa misli samo o sebi, jer da nije tako ne bi sve izgledalo ovako kako izgleda.

Majka dva studenta, čitateljka Direktno.rs

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati