Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 06. 2020. 20:13 5

Banke korona profiteri! Zarađuju 300 miliona evra na muci naroda?!

Veliki broj građana se ovih dana šokirao kada je od svoje banke dobio informaciju sa novim planom otplate kredita, zbog moratorijuma na plaćanje rata prethodna tri meseca. Banke su ih obavestile da će umesto odložene tri rate, platiti čak osam!

Tako je vlasniku stambenog kredita kome je ostalo da otplati 75.000 evra u narednih 20 godina, mesečna rata povećana za oko 10 evra, što znači da će banci platiti 2.400 evra više, ili pet mesečnih rata više!? Zato mnogi koji su uzeli kredite sada nalaze način da plate te tri neplaćane rate, kako ne bi imali dodatne troškove narednih godina.

Za banku ovaj iznos predstavlja ekstra profit od 3,2% na preostali iznos pojedinačnog stambenog kredita, dok je za gotovinske kredite ekstra profit za banke preko 5%. 

Ako znamo da je ukupan iznos kredita stanovništva na početku moratorijuma iznosio 9,65 milijardi evra, taj ekstra profit od 3,2% znači dodatnih 308 miliona evra zarade za bankarski sektor u Srbiji!

Od pomoći i velike brige za građane došli smo do toga da će ovi korona profiteri zaraditi najmanje 300 miliona evra ekstra profita zahvaljujući moratorijumu. Nakon tri medena meseca bez rate za kredit, korisnicima kredita je u sred pandemije natovarena nova obaveza, a tek nas čekaju ekonomska recesija i masovna otpuštanja na jesen. 

Budite sigurni da će banke i tada ponuditi neki novi paket pomoći, puni brige i razumevanja za vaše probleme. Iskustvo nas uči da motiv za to nije pomoć ljudima, već ideja da se na njihovoj muci dodatno zaradi!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati