Gde je nestao Marko Blagojević - Cesid? | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 06. 2020. 17:22 18

Gde je nestao Marko Blagojević - Cesid?

Marko Blagojević, nekadašnji, a mnogi kažu i sadašnji pravi vlasnik i programski direktor Cesida, pre 20 godina u vreme poslednjih Miloševićevih izbora, bio je jedan od perjanica demokratije. Bio je jedno od novih mladih lica u javnom životu koje je ukazivalo da i Srbija može postati demokratska zemlja. Uz međunarodnu podršku i finansijsku pomoć, govorio je te 2000. o katastrofalnim izbornim uslovima, komentarisao nedemokratska izborna pravila i procedure, organizovao posmatrače na izbornim mestima i procenu izbornih rezultata. Tih godina na svim izborima bio je neka garancija da će svaka izborna manipulacija vlasti ili neravnopravnost izbornih učesnika biti javno žigosana i bez pardona javno komentarisana.

ZAŠTO DANAS MARKO BLAGOJEVIĆ - CESID ĆUTI?

Ćuti, iako su svi saglasni da su izborni uslovi mnogo gori nego čak i te 2000, kada je odlazio Milošević. Zna on da su izborni uslovi mnogo gori, zna to bolje od ogromne većine građana, ali ćuti. Nema ga da govori o izveštaju Freedom hilouse, o izostanku stalne posmatračke misije OEBSA. 

Bilo bi očekivano da objasni da se odluka o smanjenju cenzusa dva meseca pred izbore ne donosi ni u Nigeriji, da objasni da promena izbornog zakona u toku izborne kampanje takve izbore čini nelegalnim, da objasni građanima gde je nestalo 200.000 ljudi sa biračkog spiska sa prošlih izbora, da pojasni da se u Srbiji vodi nikad viđena funkcionerska kampanja u kojoj se sa svih strana poziva da se glasa za predsednika koji nije ni kandidat na izborima.

Nema Marka Blagojevića - Cesida da kaže da su medijski izborni uslovi ubedljivo najgori u Evropi, nema ga da progovori o SNS džipovima i bejzbol palicama u izbornoj kampanji, nema ga da progovori o potpisima koje je režim nelegalno prikupljao lažnoj opoziciji koja treba da bude ikebana u lažnoj Skupstini.

Da li će se Marko Blagojević - Cesid pojaviti na izborni dan kada će Vučić koristeći svu državnu silu pokušati da što veći broj birača istera na glasanje?

Da li će se kao nekada, oglasiti u izbornoj noći kada građani budu iščekivali koliko daleko će Aleksandar Vučić ići u svom bezobrazluku i u kojoj meri će falsifikovati podatke o broju izašlih na birališta? Da li će se Marko Blagojević - Cesid ipak probuditi iz Vučićevog toplog, ušuškanog kreveta i narodu reći istinu? 

Od čoveka koji je u politički život ušao 1995. godine kao lider podmlatka Građanskog saveza Srbije Vesne Pešić i Gorana Svilanovića, jednog od organizatora Studentskih protesta 1996. godine, osnivača Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Blagojević se tih dvehiljaditih etablirao kao Osnivač CeSID-a - Centra za slobodne izbore i demokratiju, i jedan od čelnika nekoliko nevladinih organizacija finansiranih i iz inostranstva.

Daleko od javnosti i vešto sakriven od medija, danas je važan šraf Vučićevog režima i direktor Kancelarije za javna ulaganje, a oštro novinarsko oko primeti ga samo na gradilištima kada iz pozadine, pognute glave, ponizno i tihog, plašljivog glasa, odgovara na Vučićevu dreku i javne prozivke, tretiran na isti način kao što veliki vođa tretira Zorana Drobnjaka, Zorana Babića i ostale državne i partijska aparčike, koji se tresu pred kamerama.

Ostaje da se pitamo zašto je nastao Marko Blagojević - Cesid? Odgovor na to pitanje može da da samo on sam. Dakle, zašto Marko?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Neophodna higijena

Zoran Živković [06.04.2021.]


Video dana

Letimo zajedno

Anketa

Ko će prvi da izda Aleksandra Vučića?

Rezultati