Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 06. 2020. 16:05 4

Srbija na četvrtom mestu vodećih autokratskih zemalja

Srbija se nalazi na četvrtom mestu vodećih autokratskih zemalja, a ispred nje su Mađarska, Turska i Poljska, pokazalo je veliko istraživanje koje je objavio ugledni V-Dem Institut, na smeru za političke nauke Univerziteta u Geteborgu, u Švedskoj.

U njihovom izveštaju navodi se da prvi put od 2001. godine, u svetu postoji više autokratije nego demokratije. Među zemljama koje su napravile strmoglav pad ka autokratiji tokom poslednje decenije nalaze se Mađarska, Turska, Poljska, Brazil, Indija i Srbija. Od svih ispitivanih zemalja, Srbija je na visokom četvrtom mestu vodećih autokratskih zemalja, a ispred nje su samo Mađarska, Turska i Poljska.

- Autokratske vlade u ovim zemljama su u potpunosti ograničile prostor za medije uspostavivši kontrolu nad njima, ali su takođe smanjili delovanje i kontrolu civilnog društva - piše u izveštaju.

Takođe, primetno je ućutkavanje i diskreditacija uzbunjivača i u medijima i kod civilnog društva, kao i upadljivog uništavanja i obesmišljavanja izbornog procesa.

- Kontrola medija i ograničavanje građanskih sloboda bili su prvi alarmantni znaci autokratizacije u Turskoj i Srbiji. Dok je cenzura dugogodišnji problem u Srbiji, pokazatelji koji se tiču medija, civilnog društva i građanskih sloboda takođe su se pogoršali, pre nego što je obesmišljen izborni proces i zvaničan povratak autoritarnosti zabeležen 2015. godine - piše u detaljnom istraživanju.

Ovo istraživanje je još jedno koje svedoči o stvarnom stanju u Srbiji, uništenoj demokratiji, potpunoj kontroli medija, sistematskom urušavanju ljudskih prava kao i o obračunima sa svakim ko se usudi da govori protiv režima, kao i da ukaže na korupciju i zloupotrebe. Stoga, on predstavlja nastavak zaključaka koji su izneti u istraživanjima Reporterta bez granica kao i Freedom House.

Kako je poseban naglasak stavljen na obesmišljeni i u potpunosti kontrolisani izborni proces tokom kojeg u suštini građani ni nemaju mogućnost da biraju, pošto je pobednik unapred poznat, jasno je da je Srbija u potpunosti država koju je okupirao autokrata i njegov režim, i da se to više ne može sakriti od objektivnih i nezavisnih istraživača poput ovih koji su radili na izveštaju V-Dema.

V-Dem Institut poseduje najveći skup podataka o demokratiji sa oko 28 miliona tačaka za 202 zemlje od 1789. do 2019. godine.

Preko tri hiljade naučnika iz velikog broja zemalja širom sveta istražuje stanje demokatije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati