Rođak Tamare Vučić nije izbacio samo Desanku, učinjen je obrazovni MASAKR | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 06. 2020. 11:13 55

Rođak Tamare Vučić nije izbacio samo Desanku, učinjen je obrazovni MASAKR

Izbacili su Desanku Maksimović, ali kao da to nije dovoljno, srednjoškolci neće čitati ni dela mnogih drugih velikana srpske, ali i svetske književnosti. I to sve zato što rukovodioci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na čelu sa dr Zlatkom Grušanovićem, inače rođakom Tamare Vučić, ne smatraju ova dela značajnim.

Pored Desanke Maksimović izbačeni su i mnogobrojni pisci srpske, ali i svetske književnosti. Tako gimnazijalci neće u okviru školskog programa čitati Ćosićevo "Vreme smrti", "Jazavca pred sudom" Petra Kočića, "Vođu" Radoja Domanovića, Nušićevog "Narodnog poslanika", "Starac i more" Hemingveja, Tolstojev "Rat i mir"...

Na čelu Zavoda za unapređivanje obrazovanja koji je ove odluke doneo stoji samoproglašeni pisac Zlatko Grušanović. Njegova autobiografska drama "Moskvičem do pakla" predstavljena je prošle godine publici u Beogradskom dramskom pozorištu. Njegovo delo je istinita priča o njegovoj saobraćajnoj nesreći, gde je on vozio kola, a poginula je njegova devojka. Kako nezvanično saznajemo, naređenje da se predstava radi došlo je od samog vrha gradske vlasti, od Gorana Vesića lično.

- Autobiografski je u autentičnoj emociji, ostalo je umetnički čin glumačke ekipe i reditelja. Likovi, radnja i zaplet su isključivo u dramaturškoj funkciji. Saobraćajna nesreća pri brzini od 48 na sat i jedan život je nestao. To je autobiografski. Emocije, lirski pasaži i ceo komad je u funkciji smisla i besmisla, života i neživota, a pre svega odgovornosti prema preživljavanju koja usledi posle svake nesreće - izjavio je Grušanović za Blic.

Da li je ovakav kadar, pun samoproglašenih pisaca, zaista kompetentan da donosi odluke koje se tiču obrazovanja naših budućih naraštaja?

Spisak koji već danima kruži po tviteru i koji predstavlja listu dela koja je iz školskih udžbenika izbacio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja poklapa se sa onim koji su objavile "Novosti".

Studenti srpske i komparativne književnosti sa Novosadskog univerziteta, koji su pokrenuli i peticiju za vraćanje Desankine poezije, napravili su spisak dela koja će iz školskih programa biti izbačeni.

- Iz prvog razreda Gundulićev "Osman", iz drugog Jakšićeva drama "Jelisaveta, kneginja crnogorska", i roman "Bakonja fra-Brne", dela Mopasana, Šandora Petefija, Mažuranića, Prešerna, a roman "Kad su cvetale tikve" postao je izborni".

Iz programa za treći razred je, kako navode, izbačen "Jazavac pred sudom" Petra Kočića, zbirka "Ex ponto" Andrića, ali i Lorka, Verlen, Matoš, Cesarić, Cankar, Veljko Petrović.. Nema više mesta ni za "Jamu" Ivana Gorana Kovačića, ni za poeziju Daviča, ali ni za Vinavera, Dedinca, Drainca i Rastka Petrovića.

Plan četvrtog razreda isključuje "Kalenić" Vaska Pope, "Vreme smrti" Dobrice Ćosića, dela Ćopića, Isakovića, Bećkovića, Ranka Marinkovića i Vesne Parun. Osim "Proljeća Ivana Galeba" premeštena u izborni program su i dela "Lelejska gora" i "Upotreba čoveka".

Postavlja se pitanje šta im to u ovim delima koje su čitale generacije đaka, zašto srednjoškolci neće čitati "Vođu" Radoja Domanovića i Nušićevog "Narodnog poslanika" - da li zato što neodoljivo podsećaju na stvarnost koju živimo ili zato što ih zaista ova epohalna dela smatraju nebitnim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 55

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Prvi zagrljaj Srbije

Zoran Živković [05.05.2021.]


Video dana

Da li biste išli ovim merdevinama?

Anketa

Koji režimski medij najviše satanizuje i linčuje Vučićeve neistomišljenike?

Rezultati