Društvo i ekonomija

[ Izvor: Kosovo onlajn ]

06. 06. 2020. 15:06 1

Prvi kamion sa srpskim tablicama ušao na Kosovo

Prvi kamion sa srpskim registarskim tablicama ušao je na Kosovo iz centralne Srbije u 13.50 minuta, javljaju reporteri Kosovo Onlajna.

Vozač prvog kamiona Vukašinović Vukašin iz Prijepolja, koji je u tranzitu kroz Kosovo, rekao je za Kosovo Onlajn da je na prelazu Jarinje čekao više od 12 sati i da im je nakon odluke kosovske vlade o ukidanju mera reciprociteta rečeno da im više nije potrebna najava za kamione koji je izdavao kosovski oficir za vezu u Beogradu.

Vukašinović je naveo da na ulazak na Kosovo čeka još nekoliko kamiona i da se vozači nadaju da će odluka o ukidanju mera reciprociteta značiti i normalizaciju teretnog saobraćaja.

Vlada Avdulaha Hotija poništila je danas odluke kojima je izrečena mera reciprociteta sa Srbijom.

“Izvršna vlast nove vlade poništila je odluku prethodne Kurtijeve vlade od 20. marta 2020. o postepenoj primeni reciprociteta sa Srbijom i odluku od 30. maja 2020. sa izmenama i dopunama prve odluke o toj meri.

Predstavnici ABK u vladi glasali su protiv te odluke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je povodom odluke Prištine da ukine taksu na robu iz Srbije, da je dobro da se ukinu sve trgovinske zabrane između Beograda i Prištine.

 

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku Hotijeve vlade da ukine meru reciprociteta prema Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija je iskoristila tu meru kao izgovor da blokira dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

- Sada se međunarodni pritisak mora usmeriti na Srbiju da bi se nastavio dijalog bez gubljenja vremena, dijalog koji se mora završiti uzajamnim priznanjem dveju zemalja - poručio je Tači.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku nove vlade u Prištini da ukine mere reciprociteta koje je uvela vlada Aljbina Kurtija.

- Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga kome posreduje EU pokazuje jasnu posvećenost Kosova da se bez odlaganja vrati za pregovarčki sto - ocenio je Lajčak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je današnja ispravna odluka o ukidanju zabrane trgovine odavno morala da bude doneta i dodao da je "velika, nemerljiva šteta već svima naneta dvogodišnjom blokadom od strane neodgovornih predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati