Društvo i ekonomija

S. Petrović

06. 06. 2020. 19:01 6

ČUDNA SPIRALA Ukidamo Desanku, izdajemo Vesića i Mirovića

Vest o isključenju zbirke pesama "Tražim pomilovanje" iz gradiva za treću i četvrtu godinu srednje škole ne bi trebalo da iznenadi imajući u vidu činjenicu da je pre tri godine predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović dobio nagradu "Gramata Pesničke republike" za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pet decenija. Dve godine kasnije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izdao je "Knjigu o Beogradu".

Osim što služe kao šamar svim građanima i neafirmisanim piscima koji nemaju mogućnosti da svoje radove objavljuju, ove knjige poslužile su i jednoj veoma bitnijoj svrsi - umesto da se bavimo odgovornošću političara i državnih institucija koje kao građani finansiramo i kojima je u opisu radnog mesta da rade u našem interesu i proveravamo kako rade, prelazimo na teren lako svarljivog humora i danima se bavimo trivijalnostima koje bi trebalo da liče na knjige, što bi im u potpunosti uspelo iz nekog letećeg objekta, ali sačekaćemo do avgusta kada DJ Žeks proizvede leteći automobil.

Do tog srceparajućeg momenta, setimo se obrazloženja žirija koji je nagradio Mirovića, na čijem čelu je bio osnivač "Pesničke republike" Radovan Vlahović, navodi se da je za Igora Mirovića poezija "isto što i jezičko u stihu sažimanje emotivnih i duhovnih potresa pojedinca u svetu nimalo sklonom poeziji i pesnicima". 

Mirović je - kako se dalje dodaje - misleće biće koje grmi na sav glas o svojim i našim porazima, o lepotama koje nam uvek izmiču, o neshvatljivoj potrebi čoveka da poboden u stih ne dozvoli da se zakorovi pa da mu i izdanci budu parlog na pustoj zemlji.

- Prvo sam se bavio poezijom, a onda po nekoj čudnoj spirali i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene znači i jednu vrstu potvrde da je taj moj prvi izbor bio pravi, a da su svi kasniji bili slučajni, uzrokovani nekim drugim dođađajima, a ne onim iskonskim, koji u meni stanuju i koji su proizveli ove stihove - kazao je Mirović.

Vesić je, pak, mimo svakog klišea kada je o umetnosti reč, nakon promocije svoje knjige u Beogradu bežao od građana.

S druge strane, sve je više spisateljica iz sveta estrade i šou biznisa kao eufemizma za nešto mnogo gore koje izdaju knjige i učestvuju na sajmovima, mameći uzdahe srednjoškolaca, a i drugih građana. 

Sve skupa govori o, da upotrebimo Mirovićev rečnik, čudnoj spirali u kojoj je Desanke Maksimović previše Samo da nas ne iznanenade novi autori u čitankama. Oni što grme na sav glas. Jer - ima ih dovoljno svuda okolo! 

Recimo SNS kadar Kristijan Golubović. Ili "Kapetan Dragan", možda...

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati