Društvo i ekonomija

S. P. [ Izvor: Novosti ]

06. 06. 2020. 09:00 9

"TAMO SE DESANKA" Čuvenu pesnikinju izbacili iz školskog programa!

O značaju zbirke poezije "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović najbolje govori činjenica da je autorka nakon njenog objavljivanja izabrana za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Ne manje bitna od toga, prosečna recenzija ove zbirke izgledala bi ovako: tematsko bogatstvo ove zbirke čini je uvek aktuelnom - kako u trenutku istorije o kome peva, tako i u trenutku čitanja. Ipak, sve ovo nije odnelo prevagu kada je Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja doneo odluku da isključi ovu zbirku i njene pesme iz gradiva za treći i četvrti razred srednje škole.

Jedna od njih je pismo Zadužbine "Desanka Maksimović", upućeno Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović... U "utuku" koji je Zavod uputio Zadužbini, objašnjeni su "razlozi" za takav potez.

Članovi komisije Zavoda su nakon pisma predložili da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi "na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka".

Pesnikinja Tanja Kragujević, članica UO zadužbine, ali i laureat nagrade koja nosi Desankino ime, kaže da članovi Upravnog odbora neće odustati od pokušaja da se ogroman propust ispravi:

- U obrazloženju odluke da se zbirka locira u program nižih razreda i proučava vrlo jednostrano - tek kao segment istorije naše poezije, zatvaraju se mogućnosti modernog tumačenja tog dela, što je nedopustivo. O svevremenosti zbirke "Tražim pomilovanje" svedoči i sasvim posebna tradicija proučavanja ovog dela u valjevskoj gimnaziji, čiji učenici iz godine u godinu u ovim stihovima otkrivaju nove sadržaje, vrednosti i motive - ističe Kragujević za Večernje novosti.

Univerzitetski profesor Aleksandar Jovanović kaže da je ovaj skandal upozorenje na razorno delovanje pandemijskog virusa koje u prvi plan ističe pitanja o načinu na koji se usvajaju nastavni programi.

- Ovaj, slobodno rečeno, književnokanonski skandal je kao visoka temperatura koja je naglo buknula da nas upozori na razorno delovanje pandemijskog virusa u našem organizmu. I ako zaslugom Zadužbine "Desanka Maksimović" ispravimo ovu nepravdu, ostaju najbitnija pitanja o proceduri donošenja nastavnih programa, neuključivanju najznačajnijih obrazovnih instutucija u njihovo donošenje, nedovoljno usredsređenom Nacionalnom prosvetnom savetu, prevelikom uticaju obrazovnih činovnika, izuzetno značajnom nacionalnom radu na brzinu, što je nedopustivo - smatra Jovanović.

Mošo Odalović, laureat nagrade sa imenom velike pesnikinje, podseća kako je Desanka bez izuzetka ustajala u odbranu drugih, i prepričava davni incident u Udruženju književnika:

- Tanasija Mladenovića, ljudinu i ratnog komesara, hteli su neki da izbace iz partije. Desanka je odmah ustala i rekla: "Ne može to tako, njemu su se mladi na vernost zaklinjali, a vi ćete tako sutra i meni reći 'Tamo se, Desanka!'" I evo, došlo je to sutra, u časima opšteg beščašća dođe i taj čas da neko kaže "Tamo se malo, nižerazredna Desanko!" - kaže Odalović.

- Ne mogu da prihvatim da se ova zbirka "ne uklapa u poetičke okvire epohe" niti uviđam kako bi mogla biti "odjek književne epohe srednjeg veka", jer je ona prvenstveno zbirka svoga vremena - smatra upravnik Zadužbine dr Staniša Tutnjević-

Matiju Bećkovića je ovaj skandal podsetio na zajedničku anegdotu u kojoj je učestvovala i Desanka Maksimović.

- Jednom prilikom, putovao sam sa Desankom na Vukov sabor i bio svedok toga koliko su joj ljudi aplaudirali i otpozdravljali. U jednom trenutku, sagnula se prema meni i šapnula mi: "Hoćemo li propasti?" - nisam ni slutio da ću se toga setiti kada sam čuo nečuvenu vest da su izbacili iz školskog programa, i to ništa manje nego "Tražim pomilovanje" - rekao je akademik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati