Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 06. 2020. 18:29 10

Kapetan MUP-a pisao Vučiću i Stefanoviću: Izdaja! Policajci su ugroženi!

Suspendovani kapetan Uprave kriminalističke policije Beograda Zdravko Rajević, u otvorenom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću, ukazao je na malverzacije, štetnosti ugovora koje je MUP sklapao sa privatnom firmom koja obezbeđuje zgradu MUP-a, kao i kršenje zakona i ugrožavanje privatnosti policijskih službenika.

Pismo suspendovanog kapetana MUP-a koje je preko našeg portala poslao Vučiću i Stefanoviću, prenosimo uz manje redakcijske korekcije:

"Izdaja u MUP-u Srbije je nesagledivih razmera?! Policajci su ugroženi?!Skup kojih nesrećnih stručnjaka službe MUP-a je doneo odluku i odobrio da ustanove MUP-a čuvaju privatne firme za obezbeđenje (javna nabavka MUPa 335/19) kao i da higijenu održavaju isto tako privatne firme (javna nabavka MUPa 85/19)?! Jesu li oni koji su doneli ovu odluku izdajnici MUP-a i grobari ove službe?! Koje su elementarne i dalekosežne posledice ovog idiotizma?! Ne znate ili niste razmišljali ili ste ovo potpuno svesno uradili?! Evo vam nekoliko tragičnih posledica za početak, a o ostalima razmišljajte sami:

1. Ta privatna firma imaće kopiranu evidenciju svih pripadnika MUP-a, čime je u startu ugrožena njihova bezbednost i izvršena diverzija svih eventualnih tajnih akcija MUP-a jer će kriminalci lako moći da preuzmu podatke iz te firme i utvrde identitet policijskih službenika na osnovu baze fotografija i podataka istih pohranjenih u arhivu privatne firme, a koji prema njima preduzimaju mere koje se vode kao službena tajna ili šta god drugo da je u pitanju. Bezbednost operativaca je u startu dovedena u pitanje.

2. Druga tragična posledica koja se takođe tiče načela čuvanja službene tajne: Higijeničari iz privatne firme za obezbeđenje za vreme održavanja u službenim prostorijama imaće pristup svim poverljivim službenim spisima i time se otvara neograničena mogućnost špijunaže, krađe i prodaje informacija, te apsolutna diverzija planiranih akcija MUP-a. Imate li mozga? Ne znam, pitam. Je l' MUP ozbiljna institucija ili je postao Diznilend? Ima li pilota u avionu? Je l' zaspao ili je drogiran? Je l' to direktno stremimo u ambis? Ne znam, pitam vas.

Ministre policije, je l' sve OK? Uz Vas smo da vam pomognemo da izađete na pravi put, zato ne brinite. A ako Vas dira neki elitni kriminalac, javite mi i eto me u pomoć ako nema niko drugi da vas zaštiti, je l' dogovoreno? Kao pripadnik MUP-a uvek ću biti tu da vam ukažem na greške i propuste kako bi obostrano doprineli boljem stanju MUP-a Srbije.

Znači, ministre, kolege, građani, šta piše u Krivičnom zakoniku član 369 KZ. koji se odnosi na odavanje službene tajne? A član 228 kz zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom? Član 315 KZ špijunaža?! "G4S" je britanska firma sa sedištem u Londonu! Izvolite, pročitajte prilog. Je l' se uklapa?

Poštovani tužioci, sudije za prethodni postupak, kolege iz MUP-a, nadam se da sam Vam na adekvatan način ukazao na štetnost ovih ugovora po pitanju ugrožavanja službene dužnosti i službene tajne, da postoje dovoljni OSNOVI čak i OSNOVANA sumnja da je pripremano, pomognuto, podstreknuto, pokušano a možda i izvršeno već krivično delo odavanje službene tajne, kao i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, i da će se pokrenuti istraga u cilju utvrđivanja identiteta svih učesnika u sačinjavanju ovog štetnog ugovora, kako po pitanju čuvanja tajnosti podataka, tako i po pitanju što je ugovorena cena rada sa privatnim firmama znatno veća nego li pripadnika MUP-a na istim poslovima.

Eto, od mene toliko jer trenutno više od ovoga ne mogu. Srećan rad želim u cilju odbrane službe i budžeta MUP-a i države u celini".

Kapetan MUP-a Srbije Zdravko Rajević

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati