Kapetan MUP-a pisao Vučiću i Stefanoviću: Izdaja! Policajci su ugroženi! | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 06. 2020. 18:29 10

Kapetan MUP-a pisao Vučiću i Stefanoviću: Izdaja! Policajci su ugroženi!

Suspendovani kapetan Uprave kriminalističke policije Beograda Zdravko Rajević, u otvorenom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru policije Nebojši Stefanoviću, ukazao je na malverzacije, štetnosti ugovora koje je MUP sklapao sa privatnom firmom koja obezbeđuje zgradu MUP-a, kao i kršenje zakona i ugrožavanje privatnosti policijskih službenika.

Pismo suspendovanog kapetana MUP-a koje je preko našeg portala poslao Vučiću i Stefanoviću, prenosimo uz manje redakcijske korekcije:

"Izdaja u MUP-u Srbije je nesagledivih razmera?! Policajci su ugroženi?!Skup kojih nesrećnih stručnjaka službe MUP-a je doneo odluku i odobrio da ustanove MUP-a čuvaju privatne firme za obezbeđenje (javna nabavka MUPa 335/19) kao i da higijenu održavaju isto tako privatne firme (javna nabavka MUPa 85/19)?! Jesu li oni koji su doneli ovu odluku izdajnici MUP-a i grobari ove službe?! Koje su elementarne i dalekosežne posledice ovog idiotizma?! Ne znate ili niste razmišljali ili ste ovo potpuno svesno uradili?! Evo vam nekoliko tragičnih posledica za početak, a o ostalima razmišljajte sami:

1. Ta privatna firma imaće kopiranu evidenciju svih pripadnika MUP-a, čime je u startu ugrožena njihova bezbednost i izvršena diverzija svih eventualnih tajnih akcija MUP-a jer će kriminalci lako moći da preuzmu podatke iz te firme i utvrde identitet policijskih službenika na osnovu baze fotografija i podataka istih pohranjenih u arhivu privatne firme, a koji prema njima preduzimaju mere koje se vode kao službena tajna ili šta god drugo da je u pitanju. Bezbednost operativaca je u startu dovedena u pitanje.

2. Druga tragična posledica koja se takođe tiče načela čuvanja službene tajne: Higijeničari iz privatne firme za obezbeđenje za vreme održavanja u službenim prostorijama imaće pristup svim poverljivim službenim spisima i time se otvara neograničena mogućnost špijunaže, krađe i prodaje informacija, te apsolutna diverzija planiranih akcija MUP-a. Imate li mozga? Ne znam, pitam. Je l' MUP ozbiljna institucija ili je postao Diznilend? Ima li pilota u avionu? Je l' zaspao ili je drogiran? Je l' to direktno stremimo u ambis? Ne znam, pitam vas.

Ministre policije, je l' sve OK? Uz Vas smo da vam pomognemo da izađete na pravi put, zato ne brinite. A ako Vas dira neki elitni kriminalac, javite mi i eto me u pomoć ako nema niko drugi da vas zaštiti, je l' dogovoreno? Kao pripadnik MUP-a uvek ću biti tu da vam ukažem na greške i propuste kako bi obostrano doprineli boljem stanju MUP-a Srbije.

Znači, ministre, kolege, građani, šta piše u Krivičnom zakoniku član 369 KZ. koji se odnosi na odavanje službene tajne? A član 228 kz zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom? Član 315 KZ špijunaža?! "G4S" je britanska firma sa sedištem u Londonu! Izvolite, pročitajte prilog. Je l' se uklapa?

Poštovani tužioci, sudije za prethodni postupak, kolege iz MUP-a, nadam se da sam Vam na adekvatan način ukazao na štetnost ovih ugovora po pitanju ugrožavanja službene dužnosti i službene tajne, da postoje dovoljni OSNOVI čak i OSNOVANA sumnja da je pripremano, pomognuto, podstreknuto, pokušano a možda i izvršeno već krivično delo odavanje službene tajne, kao i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, i da će se pokrenuti istraga u cilju utvrđivanja identiteta svih učesnika u sačinjavanju ovog štetnog ugovora, kako po pitanju čuvanja tajnosti podataka, tako i po pitanju što je ugovorena cena rada sa privatnim firmama znatno veća nego li pripadnika MUP-a na istim poslovima.

Eto, od mene toliko jer trenutno više od ovoga ne mogu. Srećan rad želim u cilju odbrane službe i budžeta MUP-a i države u celini".

Kapetan MUP-a Srbije Zdravko Rajević

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Mali koncert u pidžami

Anketa

Krije li država broj obolelih i preminulih od koronavirusa?

Rezultati