Društvo i ekonomija

S. P.

26. 05. 2020. 06:52 2

ŠTA ĆE AKADEMCI SAD? Otvoreni studentski domovi, ali nisu dostupni za sve

Ustanova Studentski centar Beograd otvorila je vrata svojih domova za studente iz unutrašnjosti 15. maja, dva meseca pošto što su domovi zatvoreni nakon proglašenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, ali i prvobitnog plana da deo kapaciteta bude pretvoren u kovid bolnice.

Međutim, nisu svi studenti u mogućnosti da se vrate jer se otvaranje domova odnosi samo na one koji imaju obaveze na fakultetima - radi se o apsolventima ili studentima koji su prijavili ispit za aprilski rok koji se, zbog zatvaranja fakulteta, održava krajem maja.

Kako Direktno.rs nezvanično saznaje od zaposlenih u Studentskom centru, očekuje se da će povratak za sve ostale studente biti omogućen početkom juna, a trenutno su zabranjene posete, prenoćišta i bilo kakva slavlja studenata. Što se studentskih restorana tiče, istog datuma su otvoreni i restoran "Studentski grad", "Karaburma", "Patris Lumumba", "Rifat Burdžović", "Zemun", "Voždovac", "Kralj Aleksandar I" i "Košutnjak".

Studentski centar: Vratilo se 3.500 akademaca

Iz Studentskog centra za Direktno.rs kažu da se u domove do sada vratilo oko 3.500 studenata, što je samo trećina kapaciteta. Takođe se navodi da je, uprkos ukidanju vanrednog stanja, pandemija i dalje na snazi i studentima se preporučuje da izbegavaju povratak u domove ukoliko nemaju ispitne obaveze, laboratorijske i praktične vežbe.

Međutim, postoji veliki broj studenata koji paralelno studiraju i rade, a kojima, zbog toga što u ovom momentu nemaju formalne obaveze na fakultetu, nije omogućen povratak u dom - što povlači za sobom pitanje o eventualnom gubitku posla. Jedna od njih je A.J, studentkinja master studija Filozofskog fakulteta, koja za Direktno.rs kaže da je situacija sa koronom razbila iluzije da studentski domovi predstavljaju utočište i sigurnost za buduće akademce i da se prema studentima "postupalo nehumano".

- U vreme kada je usvojena odluka da je u zemlji proglašeno vanredno stanje - dobili smo 24 sata da napustimo svoje sobe. Sledeći udar je bio još dirljiviji, nedelju dana kasnije smo prvo putem Instagram storija, a onda i zvaničnim putem bili obavešteni da smo dužni da iznesemo naše stvari iz soba u narednih 48 sati. Možda to i ne bi bilo tako strašno da pandemija nije hvatala zalet. Dakle, mi smo bez testiranja poslati svojim kućama, iako mnogi od nas imaju članove porodica koji pripadaju rizičnoj grupi zbog starosti ili hronične bolesti. S druge strane, dobar deo Srbije je bio pod snegom krajem marta, nije bilo gradskog prevoza, a policijski čas je već tada počinjao u 17 časova.

Takođe, naša sagovornica smatra da je još veći dokaz nemara prema studentima vest koja je usledila samo nekoliko dana nakon iznošenja stvari, a to je da se Studentski grad i ostali domovi ipak neće pretvarati u kovid bolnice. 

- Meni kao studentkinji master studija, kojoj je neophodan pristup bibliotekama i uslovima domskih čitaonica za rad, trenutno nije omogućen povratak. Međutim, nisu studije jedine koje će snositi sankcije, pored njih kao i sve veći broj mladih, neophodno mi je da radim, kako bih pre svega obezbedila sebi minimum egzistencije. Pa tako 14 dana nakon ukidanja vanrednog stanja, ja još nisam upoznata sa datumom svog povratka u Beograd, gde me čeka zasluženo mesto koje bi kao trebalo da mi pruži utočište, sigurnost i ispomoć ka daljoj budućnosti. Međutim, fakultet nema obzira za neisplaćene rate školarine, studentska služba smeštaja za naše potrebe, pa bih samo pitala, zar nas ona dva meseca "pauze" ničemu nisu naučila?

Mina Milošević, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti i članica Inicijative "Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada"j edna je od studenata koji su se vratili u "Studenjak". 

- Pri dolasku u dom, dobili smo obaveštenje u kome Studentski centar pokušava da nas umilostivi što nas je usred pandemije izbacio na ulicu kao pse, pa nas potom terao da se vraćamo da iselimo sve stvari nudeći nam mesec dana besplatnog korišćenja teretane, saune, masaže, parkinga?! Kao da to sve nije bilo dovoljno, na portirnici je svako od nas dobio po kesicu grisina ili mini-plazme ili knjigu na poklon.

Naša sagovornica dodaje da će studenti nastaviti tamo gde su stali - u protivljenju pokušaju Studentskog centra da ih iseli sledeće godine.

- Međutim, neodgovoran postupak uprave Studentskog centra zbog koga smo svi pretrpeli traume, zbog kog su neki od nas izgubili posao ili ugrozili zdravlje ukućana, studenti neće zaboraviti i biće spremni da se pobune kada Studentski centar bude ponovo pokušao da nas iseli zbog Evropskih univerzitetskih igara koje su odložene za sledeću godinu.

Kada je reč o merama na čije poštovanje poziva Studentski centar, Miloševićeva ističe da se domovi polako vraćaju u normalu, kao i to da se studenti opuštaju, upozoravajući da bi preveliko opuštanje moglo biti opasno po zdravlje.

- Mere zaštite u menzi su preduzete: dezinfikujemo ruke, držimo distancu u redu, sedimo za razdvojenim stolovima na kome svako ima asepsol za ponovnu dezinfekciju ruku, nošenje maski je obavezno. Posete su zabranjene, ali studenti se svake večeri okupljaju na klupicama i na tribinama praveći masovne žurke, u postkarantinskoj otpuštenosti sa lanaca i žudnji za druženjem. Dom nam je nedostajao, druženje nam je nedostajalo, Beograd nam je nedostajao; međutim, bez kompasa o tome kolike su ozbiljnosti od povećanja zaraze i koliko ozbiljno moramo da se pridržavamo mera, čini se da se vraćamo u pretpandemijsko stanje bezbrižnosti i da maske nosimo više zarad pozorišta, a manje zarad zdravstvene zaštite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati