Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

23. 05. 2020. 11:24 7

"SANU spremna da posreduje u razgovorima vlasti i opozicije"!

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić u intervjuu za NIN naveo je da uviđa da je autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozilo demokratiju u Srbiji, do mere, kako je ocenio, da su građani ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu.

Kostić je pozvao da „konačno“ otpočne dijalog u Srbiji kako društvo ne bi „po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške“.

On je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN naveo da piše zato što ga uznemirava osećaj da društvo u Srbiji upravo ulazi u „spiralu nasilja“ i da ono sa neprihvatljivom ravnodušnošću i neodgovornošću posmatra „sevanje povremenih varnica“.

Kazao je da se politički diskurs u Srbiji uglavnom zasniva na negativnom otklonu od „drugog koji su pakao“.

- Iscrpljeni od podela, mi ih i dalje kompulzivno ponavljamo, a naše podele obično teže da budu konačne. Nema nevinih, ali je opšte mesto da je odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti jer su i instrumenti zaplitanja i rasplitanja najvećim delom u njihovim rukama - rekao je Kostić. 

Govoreći o preovlađujućoj političkoj atmosferi, Kostić je naveo da se: „dugo i sa čudnovatom energijom obrušavamo na institucije i pojedince i potom se čudimo što je prostor oko nas prilično opustošen, sem prisustva političkih lidera koji će nas, kad već nema institucija i sistema, izvesti iz ćorsokaka“.

"U poslednjih nekoliko nedelja u više navrata je pored drugih institucija (Srpska pravoslavna crkva, Univerzitet...) dobronamerno pomenuta i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) kao kuća koja bi, u ovoj uzavreloj političkoj atmosferi, mogla da ponudi posredovanje u pokretanju društvenog dijaloga. Kakav bi bio stav SANU po tom pitanju, ja kao jedan od 133 glasa, ne mogu sa sigurnošću da predvidim, ali sam

siguran da ova kuća ne beži ni od neželjenih uloga", dodao je Kostić.

Naglasio je da društvo u Srbiji kao „kompulzivnu neurozu“ ponavlja upornu i aktuelnu personalizaciju vlasti u „figurama vođa“.

- Odakle to da ponavljano svoju političku energiju oportuno poklanjamo ideji političkog mesijanstva i pristajemo da verujemo u misije koje pripisujemo ‘deus ex machina’, odakle ideja da nam je za plodove građanske emancipacije, barem u početku, potreban apsolutizam ‘prosvećenog’ vođe?

Dodao je da svako lično „grupisanje vlasti i utiacja“ po pravilu uzrokuje „imobilizaciju institucija i ličnosti, bekstvo od odgovornosti, nepreduzimanje i mentalnu lenjost, utapanje u beskrajne političke intrige“ onih koji „kličući vođi pripremaju svoju apostazu“.

- Obožavanje, iskreno ili neiskreno, medveđa je usluga i samom vođi - ocenio je Kostić.

Kako je naglasio, tim razmišljanjem on nikoga ne oslobađa lične odgovornosti, već pokušava da ukaže da nešto ne valja u većinskom shvatanju demokratije, politike i sistema, političkim rutinama u Srbiji i u domaćem doživljaju vrednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Srpski dizajn

Zoran Živković [25.05.2020.]

Video dana

Ti svirneš, mi pijemo

Anketa

Da li Superliga u fudbalu treba da se odigrava pred publikom?

Rezultati