Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 05. 2020. 17:41 0

"Ne dozvolimo da širenjem infrastrukture izgubimo zemlju"

"Naša rešenja su u prirodi" je slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti (biodiverziteta). Pored aktuelne pandemije Covid19 svet mora da se izbori sa još jednom pandemijom, a to je - gubitak biodiverziteta, poručio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

- Živeti u skladu sa prirodom mora postati imperativ modernog čoveka, iako to možda deluje nespojivo - rekao je Dejan Bulatović i dodao:

- Bez obzira na brojna dostignuća iz oblasti tehnologije, čovečanstvo je i dalje neraskidivo vezano za ekosisteme, koji se u prethodnih nekoliko decenija oštećuju bez griže savesti i jasnog plana šta ćemo raditi kada kao vrsta ostanemo jedini živi organizmi na planeti. Naša zemlja i dalje može da se pohvali svojim biodiverzitetom, ali smatramo da 7,65 odsto teritorije Srbije koje je pod zaštitom nije dovoljno. Brojne biljne i životinjske vrste su ugrožene. Dovoljno je reći da u Srbiji postoji čak 1.783 strogo zaštićenih i 860 zaštićenih divljih vrsta - istakao je Bulatović.

Istakao je potpredsednik Stranke slobode i pravde da se biodiverzitet gubi uticajem čoveka.

- Kada biste otvorili Crvenu knjigu faune Srbije našli biste u njoj orla krstaša, beloglavog supa, apolonovog leptira, ali i Pančićevu omoriku, runolist i žutu lincuru. Biodiverzitet se smanjuje pod direktnim uticajem čoveka. Ilegalni lov i ribolov, nekontrolisane seče šuma, izgradnje MHE su neprijatelj prirodnih bogatstava naše zemlje. Zato apelujem na sve naše građane da prirodu ne doživljavaju kao nešto tuđe, jer priroda ne zna za granice i pripadnost. Biodiverzitet koji se na ovim prostorima formirao stotinama godina za nekoliko nemarnih može da nestane. Ne dozvolite da nepromišljenim širenjem infrastrukture, degradacijom staništa i ilegalnim aktivnostima izgubimo naše najveće bogatstvo - zemlju. Priroda je tu za nas 365 dana u godini, a ne samo 22. maja - rekao je Bulatović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati