Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 05. 2020. 17:41 0

"Ne dozvolimo da širenjem infrastrukture izgubimo zemlju"

"Naša rešenja su u prirodi" je slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti (biodiverziteta). Pored aktuelne pandemije Covid19 svet mora da se izbori sa još jednom pandemijom, a to je - gubitak biodiverziteta, poručio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

- Živeti u skladu sa prirodom mora postati imperativ modernog čoveka, iako to možda deluje nespojivo - rekao je Dejan Bulatović i dodao:

- Bez obzira na brojna dostignuća iz oblasti tehnologije, čovečanstvo je i dalje neraskidivo vezano za ekosisteme, koji se u prethodnih nekoliko decenija oštećuju bez griže savesti i jasnog plana šta ćemo raditi kada kao vrsta ostanemo jedini živi organizmi na planeti. Naša zemlja i dalje može da se pohvali svojim biodiverzitetom, ali smatramo da 7,65 odsto teritorije Srbije koje je pod zaštitom nije dovoljno. Brojne biljne i životinjske vrste su ugrožene. Dovoljno je reći da u Srbiji postoji čak 1.783 strogo zaštićenih i 860 zaštićenih divljih vrsta - istakao je Bulatović.

Istakao je potpredsednik Stranke slobode i pravde da se biodiverzitet gubi uticajem čoveka.

- Kada biste otvorili Crvenu knjigu faune Srbije našli biste u njoj orla krstaša, beloglavog supa, apolonovog leptira, ali i Pančićevu omoriku, runolist i žutu lincuru. Biodiverzitet se smanjuje pod direktnim uticajem čoveka. Ilegalni lov i ribolov, nekontrolisane seče šuma, izgradnje MHE su neprijatelj prirodnih bogatstava naše zemlje. Zato apelujem na sve naše građane da prirodu ne doživljavaju kao nešto tuđe, jer priroda ne zna za granice i pripadnost. Biodiverzitet koji se na ovim prostorima formirao stotinama godina za nekoliko nemarnih može da nestane. Ne dozvolite da nepromišljenim širenjem infrastrukture, degradacijom staništa i ilegalnim aktivnostima izgubimo naše najveće bogatstvo - zemlju. Priroda je tu za nas 365 dana u godini, a ne samo 22. maja - rekao je Bulatović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Neka nova matematika

Zoran Živković [03.06.2020.]

Video dana

Jermeni čuvaju svoju prodavnicu negde u Americi

Anketa

Koju domaću televiziju najčešće gledate?

Rezultati