Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 05. 2020. 14:25 3

Radovi na bolnici namešteni za biznismena iz vlasti

PROKUPLJE - Toplički centar za demokratiju i ljudska prava koji se već godinama bavi otkrivanjem zloupotreba javnih finansija došao je do frapantnih podataka da je ugovor sa ponudačem za radove na rekonstrukciji i adaptaciji Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju namešten i da je cena tog ugovora veća za oko 800. 000 evra od cene drugog ponuđača. Te podatke su dobili u sredu 20.maja kada je predsednik Srbije Aleksandr Vučić obišao radove.

- Ovo je tipičan primer kako izgledaju javne nabavke u Srbiji u kojima pobeđuju unapred poznati. Koliko stvari loše stoje na lokalu najbolje pokazuje podatak da je Toplički centar za demokratiju od 100 najvećih javnih nabavki u 2019. Godini u 65 primetio da se pojavljuje samo jedan ponuđač, a u 23 samo dva, od kojih je jedan samo simulator, zbog konkurencije. To u stvari znači da je vlast uradila sve da svima stavi do znanja da samo njihovi biznismeni mogu da dobiju najbolji posao u Srbiji - kazao je za Direktno predsednik Topličkog centra za demokratiju Dragan Dobrašinović. 

On je objasnio da se u primeru rekonstrukcije i adaptacije prokupačke bolnice to jasno vidi. Nabavku raspisuje grad, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima daje sredstva.

- Grad Prokuplje je krajem 2019. i početkom 2020. godine sproveo otvoreni postupak javne nabavke radova na rekonstrukciji objekta Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ – medicinski centar u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. U ovom postupku javne nabavke podnete su tri ponude od kojih su dve odbijene kao neprihvatljive. Izabrana, zajednička ponuda „Termomont“ Beograd podneta sa još 6 ponuđača u konzorcijumu, ocenjena je kao jedina prihvatljiva sa konačnom cenom od čak 818.857.006,90 dinara iako je prvobitna ponuđena cena u njegovoj ponudi bila 721.722.622,54 dinara, odnosno oko 800.000 evra niža u odnosu na vrednost zaključenog ugovora. Naime, naknadno je „otkrivena“ računska greška, pa je ponuđena cena tog ponuđača naglo povećana u toku stručne ocene već podnetih ponuda - objasnio je Dobrašinović process nameštenog tendera.

Ponuđač „Modulor“ Beograd, koji je podneo zajedničku ponudu sa još 5 ponuđača, čija je ponuda odbijena kao neprihvatljiva iako je ponuđena cena u ovoj ponudi bila znatno niža od cene izabranog ponuđača – 724.602.606,98 dinara, uložio je zahtev za zaštitu prava kojim je ukazano na povredu načela jednakosti ponuđača od strane naručioca.

Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki predočeno je da su iste nedostatke sadržale i ponuda izabranog ponuđača i ponuda podnosioca zahteva, a da je razlog tome loše pripremljena konkursna dokumentacija na osnovu koje je bilo teško sastaviti prihvatljivu ponudu. Sve tri ponude imale su nedostatke zbog kojih su trebale biti odbijene, ali je naručilac ipak jednu, i to onu sa najvećom ponuđenom cenom, ocenio kao prihvatljivu i navedenom konzorcijumu dodelio ugovor.

- Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja se uveliko afirmisala u kršenju zakona i kreiranju neujednačene prakse koja dovodi do pravne nesigurnosti ponuđača, donela je zaključak kojim je odbačen zahtev za zaštitu prava i potvrđena odluka naručioca. Dakle, zbog nejednakog postupanja naručioca prema ponuđačima, jer zbog istih nedostataka u ponudama nisu sve ponude odbijene kao neprihvatljive, već je izabranom ponuđaču „progledano kroz prste“, i neosnovanog odbacivanja zahteva za zaštitu prava od strane Komisije, ugovor je dodeljen ponuđaču čija je ponuda morala biti odbijena, uz 800.000 evra dodatnog troška za građane Srbije, koji su kao utešnu nagradu dobili „dozu optimizma“ od po 100 evra - završava naš sagovornik.

Inače, radove koji tek što su počeli do sada su već tri puta obilazili zvaničnici. Pre Vučića, premijer Srbije Ana Brnabić je dva puta dolazila kako bi se slikala pre nego što je posao i krenuo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Srpski dizajn

Zoran Živković [25.05.2020.]

Video dana

Zajedno smo jači

Anketa

Da li Superliga u fudbalu treba da se odigrava pred publikom?

Rezultati