Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 05. 2020. 09:33 9

Vučić: U Crnoj Gori sve rade da nestanu Srbi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je održao sastanak sa patrijarhom Irinejom povodom dešavanja u Crnoj Gori, hapšenja episkopa Joanikija i osam sveštenika.

- Razgovarali smo o odnosima između Srbije i Srpske pravoslavne crkve, čini mi se da poštujući jedni druge dobro razumemo potrebe jedni drugih i da imamo važan dijalog o važnim i ključnim temama za naš narod. Razgovarali smo o izgradnji Hrama Svetog Save i mislim da ćemo ove godine da ga izgradimo.

Vučić je zatim govorio o situaciji u Crnoj Gori.

- Patrijarh Irinej i ja smo razgovarali o situaciji u Crnoj Gori i u celom regionu. Što se tiče situacije u Crnoj Gori, mi kao država razumemo situaciju SPC i moramo da budemo obazrivi i da ne radimo ono što u Crnoj Gori rade. Ministri govore kako se mi mešamo u unutrašnja pitanja Crne Gore, a oni su se sami mešali u našu državu, priznali su Kosovo, pričali su o odnosu Srba i Albanaca, kao da to ima veze sa njima i kao da treba da se čuje njihovo mišljenje. A mi smo uvek racionalno, pristojno davali odgovore - rekao je Vučić i nastavio:

- Za nas je posebno interesantna činjenica da se politika meša u crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, jer, kao što mi to ne radimo u Srbiji, smatram da to nije uobičajeno da se radi u Crnoj Gori. Neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori i to sa jednim razlogom, ne bi li tobože ujedinili sve, a kako bi za 10 godina nestao srpski narod. Mi Srbi tražimo samo jedno, da budemo svoji na svome. Niko nema pravo da ugrožava identitet srpskog naroda - istakao je Vučić.

Istakao je da Srbija poštuje Crnu Goru, ali da više od toga poštuje srpski narod.

- Mi ćemo raditi tako što ćemo poštovati Crnu Goru i njenu nezavisnost, njenu državnost. Ali, poštujemo i srpski narod, poštujemo jedinstvo naroda i nećemo dozvoliti kidanje tkiva srpskog naroda. Ne pretimo nikome, ali našem narodu prete, uz koji ćemo biti, a novih "Oluja" i progona srpskog življa neće biti. Ne postoji niko bliži Srbiji od Crne Gore - istakao je predsednik Srbije.

Irinej: Plan da u Crnoj Gori više ne postoji SPC

Patrijarh Irinej je apelovao na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da "vidi šta radi, jer ne čini dobro ni svojoj porodici ni narodu".

- Da li predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je on stvorio u Crnoj Gori? Plan je da tamo više nema SPC. Apelujem i sa bolom u duši apelujem na Đukanovića da vidi šta radi, ne čini dobro ni svojoj porodici ni narodu.Jedan čovek koji je ateista hoće da slomi crkvu - rekao je Irinej i dodao:

- Stanje je vrlo teško, molim predsednika Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori. Apelujem na Đukanovića da ne stvara probleme, moja molitva je da tamo zavlada mir! Cilj je da se primeni metod koji su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera sprski narod.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati