Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

18. 05. 2020. 10:24 0

"Država će se ove godine zadužiti sedam milijardi"

"Mi imamo situaciju da će se država ove godine zadužiti sedam milijardi (evra). O tome niko ne govori. Sve se okreće na politička pitanja, a ovde su suština ekonomski problemi. Mi prosto kao država nismo održivi. Mi nemamo dovoljno da se prehranimo, da pokrijemo svoje troškove, da preživimo normalno. Ovde je samo pitanje ko će se domoći državne kase da deli to malo sirotinje što imamo", izjavio je u Novom danu Milenko Vasović, urednik deska na portalu Nova S.

On je ocenio da štrajk glađu Boška Obradovića verovatno neće doneti uspeh, "jer razlozi nisu dobro formulisani".

- Boško Obradović je ušao u ovaj štrajk glađu sa pogrešene strane, čini mi se. Valjda je bilo logično da prvo iznese svoje neke zahteve vlastima, a onda kao krajnju meru pritiska da se ti njegovi uslovi ispune, da pribegne štrajku glađu. A on je prvo ušao u štrajk glađu, pa je formulisao zahteve, a nisam siguran ni da ih je dobro formulisao - rekao je on i dodao da su zahtevi opšteg tipa, a neki su i teški za ispunjenje, a njegov poslednji zahtev je bio da se omoguće slobodni i fer izbori.

- Mislim da je to trebao biti njegov zahtev broj jedan i čini mi se da se sva njegova muka i borba i svodi na taj zahtev. Ja cenim to što se on na neki način žrtvuje, ali mislim da je domet mali, jer se ne dotiče u ovom trenutku nikog na vlasti u ovom trenutku u Srbiji. Vučiću je samo važno da se završe ovi izbori. Ovi izbori su sa unapred poznatim rezultatom. On će će biti apsolutni pobednik, i samo je važno da se ta forma ispuni. To što ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore se njega ne dotiče. To što opozicija protestuje i traži fer uslove, ga se takođe ne dotiče, jer pritisak spolja i iznutra nije dovoljan da bi on na bilo koji način popustio i vratio politički život u normalu - rekao je Vasović.

Prema njegovim rečima, "mi smo sada u iščašenom stanju".

- Imamo deo stranaka koji će bojkotovati izbor, zatim imamo jedan blok, takoreći koalicioni, koji se podelio i koji će glumiti i poziciju i opoziciju, i takvo stanje ne doprinosi smirivanju tenzija u Srbiji - ocenio je Vasović.

Kako je kazao, "iz takvog stanja se može izaći sa dobrom i stručnom vladom, a to nam je najvažnije, niti se posle takvih izbora može očekivati normalan život, bilo kakvo bakvo smirivanje tenzija u Srbiji". Ocenio je i da ćemo "samo ući dublje u tunel u koji smo kao društvo i kao država".

Govoreći o predstojećim izborima i mišljenju akademika Dušana Teodorovića da su "svi učesnici na izborima Vučećevi saučesnici", on ocenjuje da "nisu svi, ali da velika većina jeste".

- Oni će samo biti ukras na Vučićevoj pobedi i dati kakav takav legitimitet izbora. I to je ono što je loše. Zauzvrat dobiće neko mesto u parlamentu. Ako dobijete deset poslanika u parlamentu, pitanje je da li ćete se uopšte čuti. A pitanje je da li će Vučićeva većina dozvoliti da u skupštini uopšte govore. Mi smo imali priliku da gledamo kako se većina odnosi prema opoziciji. To je bio verbalni teror u skupštini. Setite se samo onih smicalica sa enormnim brojem amandmana - podsetio je Vasović uz ocenu da će se takve scene ponavljati i u narednom sazivu.

Govoreći o prosečnim biračima u Srbiji, on navodi da takvi građani znaju da Obradović štrajkuje glađu, ali da ne znaju zašto.

- Fascinirani su načinom na koji Vučić promoviše sebe i svoju stranku. Pošto bi Boško Obradović trebalo da okrnji deo glasova Vučićeve stranke, nekako mi se čini da neće uspeti, i sve ovo što radi neće ostaviti traga na Vučićevo biračko telo, niti će mu doneti brojne simpatizere. Ne kažem da neće dobiti neki glas više, ali je žrtva prevelika za konačni rezultat na izborima, ili u bojkotu - naglasio je Vasović.

On je naveo da nas pre predsedničkih izbora čekaju "teški dani u socijalnom smislu".

- Mi imamo situaciju da će se u država ove godine zadužiti sedam milijardi (evra). O tome niko ne govori. Sve se okreće na politička pitanja, a ovde su suština ekonomski problemi. Mi prosto kao država nismo održivi. Mi nemamo dovoljno da se prehranimo, da pokrijemo svoje troškove, da preživimo normalno. Ovde je samo pitanje ko će se domoći državne kase da deli to malo sirotinje što imamo - naglasio je Vasović.

Prema njegovim rečima, sva društva u tranziciji počivaju na kontroli sirotinje i na raspodeli onog što malo imamo ili što nemamo.

"Što su autoritarni režimi čvršći, to je narod siromašniji", istakao je Vasović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati