Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 05. 2020. 12:37 10

Ministarstvo: Neukost i bahatost Jelene Trivan

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da je Jelena Trivan, u nastupu na jednoj od TV stanica sa nacionalnom frekvencijom, "obuzeta čudnom jarošću, drvlje i kamenje bacala na ministarstvo zbog smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije".

Takođe dodaju da je Trivan, tom prilikom, javnosti nudila svoje nerazgovetno i konfuzno tumačenje kulturne politike Srbije.

Doktorka Trivan, kako se navodi iz Ministarstva kulture i informisanja, "pokazala je svojim nastupom da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju".

- Teškoće ima i u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome. Posebno ne razume, ili se pravi da ne razume, za šta se zalagalo Ministarstvo kulture i informisanja kada je reč o finansiranju Filmskog centra Srbije. Umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila je kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva kulture i informisanja - dodaju iz ministarstva.

Da razume jezik činjenica, uvažena doktor Trivan shvatila bi, kako dodaju iz Ministarstva, da je i pored velikog zalaganja Ministarstva kulture i informisanja da se u 2020.obezbede budžetska sredstva koje je Filmski centar planirao, došlo do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu mimo volje i saglasnosti Ministarstva što se, nažalost, neminovno i u procentualnom iznosu odrazilo na sve ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija pa i na Filmski centar Srbije.

Takođe smatraju da Jelena Trivan, u jučerašnjem nastupu, "nije slučajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva kulture i informisanja Filmski centar Srbije ostvario najveći budžet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini, kao i da je budžet ustanove progresivno povećavan i to: u 2016. godini iznosio je 622 miliona dinara, u 2017-oj 715 miliona dinara i u 2018. godini nešto preko milijardu dinara".

- Poređenja radi, ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo je za programske aktivnosti Filmskog centra Srbije 361 milion dinara. U istom vremenskom periodu, broj konkursa koje raspisuje Filmski centar utrostručio se. Za sve to je, što je Jelena Trivan takođe propustila da zapazi, u najvećoj meri zaslužno upravo Ministarstvo kulture i informisanja, kao državni organ nadležan za Filmski centar Srbije - navode u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da dugogodišnji istaknuti društveno-politički radnik i ekspert za mnoga pitanja, dr Trivan nije uspela da se informiše da je za proizvodnju filma u proseku potrebno minimum dve do tri godine, odnosno da projekti koji dobiju sredstva na konkursu u tekućoj godini budu realizovani dve do tri godine nakon završetka konkursa. Zameraju joj da joj je promaklo i da budžet Filmskog centra Srbije nema direktne veze sa "prilivom stranih produkcija", koje je tako snažno afirmisala u svom nastupu, već da je za podsticaje stranim i domaćim investitorima zaduženo Ministarstvo privrede.

- Da ima osećaj odgovornosti prema onome što radi, doktor Trivan bi čula brojne kritike koje dolaze na njen račun, a odnose se u prvom redu na izbor članova konkursnih komisija Filmskog centra, mnogobrojne žalbe na netransparentan rad i odluke koje komisije donose, od kojih su godinama unazad najkontroverznije one da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu čuvenog jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića. Ako bi se kojim slučajem Jelena Trivan potrudila da makar na momenat posluša glas struke, čula bi i veliko nezadovoljstvo koje spram njenog rada iskazuje Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, telo koje čine najeminentniji producenti, reditelji, glumci i ostali filmski radnici u zemlji. Razumela bi da za njom zvona zvone. Da ne govorimo o tome da je ona kao predsednik UO FCS, iz nejasnih razloga propustila da u toj ustanovi formira Umetnički savet, telo od velikog značaja za normalno funkcionisanje ustanove - naglašavaju iz ministarstva.

Smatraju da se Jelena Trivan pogubila u komplikovanim okolnostima i savetuju joj da ubuduće "više razmišlja pre nego nešto progovori".

- Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu. Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude. Verujemo da su stručnost, poštovanje činjenica, nezlobivost i odsustvo nerealnih ambicija i dalje važni preduslovi za obavljanje odgovorne javne funkcije - naglašavaju u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati