Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 04. 2020. 08:32 1

Građani traže zabranu rijalitija u vanrednom stanju

Preko 30.000 građana je juče, za samo 24 sata, potpisalo onlajn peticiju kojom se traži zabrana snimanja rijaliti programa. Peticiju su pokrenuli UZUZ, Kreni - promeni i Srbija u pokretu.

TV "Pink" i TV "Happy" u toku pandemije koronavirusa direktno emituju rijaliti programe koji se snimaju uz učešće više od pet osoba, čime se direktno krši zabrana okupljanja.Istovremeno su u toku same pandemije ulazile nove osobe čime je direktno ugrožavano zdravlje učesnika, ali i slata poruka da je kršenje propisa dozvoljeno. Peticijom se traži zabrana snimanja rijaliti programa u skladu sa postojećim važećim propisima i obaveza da televizije sa nacionalnom frekvencijom dnevno u periodu od osam do 22 časova emituju minimum jedan sat naučno obrazovnog programa, jedan sat kulturno umetničkog programa, jedan sat dokumentarnog programa, pola sata programa za decu, pola sata programa za maloletnike.

Ostaće zabeleženo da je u periodima kada je bilo zabranjeno prisustvo novinarima na konferencijama za štampu na kojima se stanovištvo informisalo o pandemiji, to isto pravo okupljanja dozvoljavano privatnim
televizijama u rijaliti programima u kojima se inače krši zakon.Podsećamo, pred Narodnom skupštinom nalazi zakon koji je podnelo 42.852 građana o ograničavanju rijalitija o kome bi skupština morala da odlučuje čim počne ponovo sa radom. I zahteve iz navedene peticije ćemo pridružiti predlogu zakona. U periodima samoizolacije građani, a posebno deca provode više vremena uz TV kanale, prema istraživanjima dolazi do porasta nasilja u porodici.

Rijaliti programi na TV "Pink" i TV "Happy" istovremeno su prepuni nasilja, a obe televizije se ističu i
promovisanjem nadrilekarstva uperiodu kada se lekari bore za živote građana bez zaštitne opreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati