Društvo i ekonomija

[ Izvor: cepris.org ]

03. 04. 2020. 23:18 1

"Uvođenjem vanrednog stanja odstupljeno od Ustava"

Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izrazio je zabrinutost za stepen poštovanja ljudskih prava, za demokratske vrednosti i vladavinu prava u Srbiji i ocenio da je uvođenjem vanrednog stanja i aktima Vlade Srbije odstupljeno od određenih ustavnih normi i ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava.

- Odlukama državnih organa ograničeno je kretanje građana, sprovode se mere zabrane kretanja i samoizolacije koje praktično predstavljaju lišenje slobode, suspendovana je većina suđenja, ograničene su posete pritvorenim licima, u praksu su uvedena suđenja elektronskim prenosom slike, veliki broj građana je kažnjen zbog nepoštovanja mera, u nekoliko slučajeva su izrečene i zatvorske kazne, a izvesno je da će biti donete i druge mere - naveo je Beljanski u saopštenju za javnost.

Pozvao je najviše državne organe da hitno razmotre mogućnost održavanja sednice Skupštine Srbije, a pozvao je i Ustavni sud da po sopstvenoj inicijativi pokrene postupak za ocenu saglasnosti sa Ustavom kako odluke o uvođenju vanrednog stanja, tako i uredbi donetih za vreme vanrednog stanja kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava.

Apelovao je na Vrhovni kasacioni sud da obezbedi zakonitu i jedinstvenu primenu prava u sudovima u Srbiji, jednakost stranaka u sudskim postupcima i da razmotri rad sudova tokom vanrednog stanja.

- Pozdravljamo sve napore da se Srbija u interesu sopstvenih građana na najbolji način izbori sa epidemijom. Istovremeno ukazujemo da posledice nepoštovanja najviših pravnih akata mogu imati nesagledive posledice za budućnost demokratije i civilnog društva - kazao je Beljanski.

Dodao je da ne osporava neophodnost odstupanja od određenih prava građana zbog sprečavanja širenja epidemije.

- Ta odstupanja, međutim, ne smeju biti nesrazmerna i dostizati potpuno lišavanje prava. Osim toga, da bi se odstupanja smatrala zakonitim, neophodno je da budu doneta od strane ovlašćenih državnih organa i u propisanoj proceduri. Vladavina prava, kao jedna od najvećih civilizacijskih tekovina, podrazumeva poštovanje svrsishodnosti, obima i postupka ograničenja prava i u vanrednom stanju - poručio je Beljanski.

Dodao je da bi bez toga građani bili prepušteni proizvoljnosti i demonstraciji moći koja nije dopuštena Ustavom i zakonima.

- Ukoliko nema odgovarajućeg postupka, tada vlast oduzima građanima pravo da je kontrolišu, što dalje vodi u zloupotrebe i nedemokratsko državno uređenje. Neophodno je da se obezbedi pravedna i zakonita ravnoteža u odnosima tri grane vlasti - naveo je Beljanski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati