Društvo i ekonomija

Predrag Đukanović

31. 03. 2020. 06:43 0

VLAST UVELA PREKE SUDOVE "U istoriji su diktatori bili najveći dušebrižnici za narod"

Tankoj liniji, između vanrednog stanja uvedenog u korist građana i zloupotrebe istog, od samog uvođenja 15. marta u Srbiji gube se obrisi. S jedne strane, građanska prava nestaju, sa druge, narod se zastrašuje, hapsi, sudi mu se putem "Skajpa". O zloupotrebi situacije sa koronavirusom od strane aktuelne vlasti u Srbiji i korišćenju "prekih sudova", za Direktno govore advokati Vladimir Todorić, i Vladimir Gajić.

Hronološki, prvo pitanje koje se nameće je zbog čega je uvedeno vanredno stanje, a ne vanredna situacija.

- Jedini razlog koji bi se mogao uvažiti je taj što su se izbori sigurno morali odložiti, na stranu to kakvi su. Shvatanje ove vlasti je da je u vanrednom stanju normalno ukinuti Skupštinu, iako to nijedna druga zemlja nije uradila, a i one imaju vanredno stanje. Mnogo je lakše ukinuti i pravo okupljanja, pravo na komuniciranje. Mi smo jedina zemlja u Evropi, od ovih normalnijih zemalja, koja je osuđivala za izazivanje panike, što su ljudi glasine objavljivali na Fejsbuku. Glavni razlog je dakle što se mnogo lakše ukidaju ljudska prava i institucije - priča za Direktno.rs Vladimir Todorić.Kako on kaže, sve se to radi pod izgovorom da je "za dobro naroda".

- Kod nas je došlo naređenje sa vrha da se građani moraju uplašiti, jer je to za njihovo dobro. U istoriji su diktatori uvek bili najveći dušebrižnici, koji su sve činili jer su brinuli za narod i za njegovo dobro. Obračun sa neistomišljenicima je prevelika mogućnost koja se stvorila, da ova vlast ne bi zagrizla tu jabuku. Na njoj se ocrtava da joj ne pada teško što mora da se ponaša brutalno prema svojim građanima, naprotiv, oseća se uživanje i jedna zluradost zbog svega što se dešava. Svi drugi državnici umiruju građane, a ovde se plaše i uteruje se strah. Kako će iz toga izaći, veoma teško - ističe Todorić.

Vladimir Gajić smatra da je zloupotreba do te mere otišla da su uvedeni "preki sudovi".

- Formirani su preki sudovi koji su Ustavom izričito zabranjeni i kojima se niko ne suprotstavlja - ni Vrhovni kasacioni sud, ni Tužilaštvo, a nažalost ni advokatske komore. Organizovanje suđenja preko "Skajpa" došlo je kao posledica mera koje je Ministarstvo pravde preporučilo sudovima. To je direktno neustavno mešanje državne uprave, odnosno mešanje izvršne vlasti u domen što je u isključivoj sudskoj vlasti. Samo Vrhovni kasacioni sud može da utiče na unutrašnji rad sudova. Tu Ministarstvo pravde nema šta da traži. Već sama ta činjenica dovodi u pitanje nepristrasnost suda i zakonitost takvih suđenja. Zakon o krivičnom postupku nije predvideo suđenje preko "Skajpa" - kaže za naš portal Gajić i dodaje da se tim suđenjima direktno krši pravo na odbranu, a suđenje se odvija u odsustvu.

Na to se Todorić nadovezuje opaskom, da postoji mogućnost da su lica koja su prekršila meru izolacije potencijalno zaražena, tj. bolesna, a da bolesnim licima ne može da se sudi, jer nisu u mogućnosti da se brane.

- Ako se već sudi ljudima koji su prekršili izolaciju, što je ponavljam protivustavno i protivzakonito raditi preko "Skajpa", zbog čega dvojni aršini? Svi smo videli šta je bilo sa Lukom Jovićem, da ga je predsednik Vučić javno osudio. Što se onda pravi diskriminacija među poznatim i nepoznatim građanima? Zašto je neko dobio tri godine zatvora, a neko je prošao sa ukorom razrednog starešine na konferenciji za medije, za potpuno istu stvar - pita Todorić.

Gajić, pak, dodaje da je slučaj Jovane Popović sasvim sigurno politička osveta od strane vlasti.

- Bio je pokušaj osvete i sa novinarom i kamermanom KTV, ali nije uspeo, jer su imali snimak i dokaz da su imali zaštitnu opremu. Tim suđenjima se direktno krši pravo na odbranu, a faktički se odvija suđenje u odsustvu, jer se okrivljeni ne nalazi u sudu, već u pritvoru. Sve to zajedno govori u prilog mojoj tvrdnji da se radi o prekom sudu. Lica ni na koji način nisu bila upozorena, vratila su se u zemlju pre 15. marta, kada je nastupilo vanredno stanje. Pre toga je bila obaveza da se ide u samoizolaciju samo na osnovu pisanog rešenja, a tek posle 16. marta je pogranična policija mogla usmeno da im saopšti i sačini evidenciju - kaže on.

Gajić i Todorić su saglasni da bi i propis od strane Vlade ili Skupštine, kojim bi se omogućilo suđenje preko "Skajpa" bio neustavan.

- Ustav jasno kaže da se ni u vreme vanrednog stanja ne može odstupiti od prava okrivljenog u krivičnom postupku, niti od pravičnog suđenja - zaključuje Todorić za naš sajt.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati