Društvo i ekonomija

[ Izvor: Autonomija ]

28. 03. 2020. 13:27 2

Novosadski hirurg: Država da odgovara zbog manjka testova

Hirurg iz Novog Sada Miroslav Ilić izjavio je da država koja je preuzela monopol nad zdravstvenim sistemom mora odgovarati za nedostatak testova, kao i za loše instrukcije u kriznom lečenju, a ne da bude "arogantna" prema ljudima koji se razbole.

Ilić je rekao da stomatolog iz Novog Sada, otac troje dece, ispitan na koronavirus tek kada je teško oboleo, iako se na vreme javljao lekarima, a sada je vitalno ugrožen i na respiratoru.

- Javljao se blagovremeno najodgovornijoj zdravstvenoj službi u Vojvodini za plućne bolesti i drugim lekarima u Novom Sadu. Svaki put nije bio 'epidemiološki sumnjiv'. Nije bio ispitan na koronavirus, sve dok nije teško oboleo - napisao je Ilić u autorskom tekstu koji prenosi portal "Autonomija".

Dodao je da je to bilo kasno i za tog stomatologa i za njegove najbliže kontakte, ali nije bilo kasno za pokrajinskog sekretara Zorana Gojkovića da na konferenciji za novinare, "sa govornom radnjom prezira prema ovom časnom kolegi i od ranije poznatom plućnom pacijentu", obeća da će "lično podneti tužbu" sa posledicama višegodišnje robije.

Podsetio je da je utvrđeno da su one zemlje koje su imale veći broj testova, imale i više uspeha u suzbijanju pandemije, poput Južne Koreje i Nemačke, dok su one zemlje koje su kasno i selektivno primenjivale testiranje na korona virus "suočene sa eksplozijom zaraze".

- Običan građanin u Srbiji ne može kupiti u slobodnoj prodaji test na koronavirus. Lekar opšte prakse, pa ni specijalista pulmolog ne može uraditi po svome nahođenju i slobodnom lekarskom uverenju, test. Mora se prvo obavestiti epidemiolog, pa tek onda kada se ostvari čitav niz uslova i slučajnosti u našoj skučenosti, možda će se uraditi konačno test na korona virus - objasnio je Ilić.

Prema njegovim rečima, testovi na korona virus rade se preselektivno i to najčešće na bazi "epidemiološke" trijaže, koja ne samo da nije dovoljna, nego je u slučaju bolesnog stomatologa katastrofalno loša i zakasnela.

- Ko bi trebalo da odgovara zašto se stomatologu nije blagovremeno uradio test na koronavirus? Lekar koji ga je pitao, ili - što se u praksi najčešće dogadja - medicinska sestra koja na ulazu u vrhunske zdravstvene institutcije drže termometar i meri ljudima temperaturu? Ili ministar koji nije obezbedio dovoljno testova - upitao je Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati