Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 03. 2020. 13:38 1

"Srbija od uvoznika postala proizvođač i izvoznik kvasca"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija od zemlje koja uvozi kvasac, postala proizvođač i izvoznik i ponovio da je distribucija kvasca u prodavnice i pekare već počela.

U prodavnice su, kako je kazao, stigle prve količine manjih pakovanja svežeg kvasca, a krenula je i isporuka kvasca u 1.000 pekara, u vrećama od deset i 15 kilograma.

Podsetio je da je Srbija u prethodnom periodu kvasac kupovala iz uvoza, pre svega Hrvatske i Mađarske i istakao da je proizvodnja u fabrici u Senti pokrenuta za samo sedam dana, te da će se sada na nedeljnom nivou proizvoditi 240 tona kvasca.

Nedimović i istakao da je u ovom trenutku zabranjen izvoz kvasca dok se ne snabde domaće tržište, ali će biti dovoljnih količina da se pomogne Republici Srpskoj i drugima. On se zahvalio rukovodstvu Fabrike kvasca u Senti, navodeći da u ovom trenutku nedostaje određena količina melase i šećerne repe, ali da će i ta sirovina oko 10 - 15. aprila stići u fabriku i da je to obezbeđeno.

Naglasio je i da pšenice, brašna, šećera, ulja, kvasca ima dovoljno i dodao da je sa Ministartvom poljoprivrede Republike Srpske dogovorena distribucija brašna i ulja. Nedimović je za TV "Pink" rekao i da je jutros razgovarao sa direktorom KC u Nišu i da će se danas ići sa novom isporukom natrijum hipohlorita, sredstva za dezinfekciju koje se proizvodi u vodovodima u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Šidu.

- Danas ćemo isporučiti dve tone koncentrata natrijum hipohlorita u Niš, dve tone u Kragujevac u Klinički centar. To je za ova dava klinička centra dosta za nekoliko dana. Sutra idemo da isporučujemo alkohol od 75 odsto, koji smo isto pravili u zadnjih nekoliko dana u Aleksandrovcu u Župi i on će krenuti u pakovanjima od dve litre - rekao je ministar.

Objasnio je da će distribucija alkohola ići u KC Niš, KC Kragujevac, KC Srbije, Bolnicu "Dragiša Mišović", KBC Zemun i KC Vojvodine. Sutra ujutru iz Aleksandrovca kreće distribucija prvih 10.000 litara ovog alkohola što je, kako je naveo, za KC Niš dovoljno za dva meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati