Društvo i ekonomija

Ljubica Stanković

26. 03. 2020. 19:12 0

APEL TRUDNICA "Pred porođajem sam, a ne znam gde ću"

"Zamislite kako je kad dođete pred sam porođaj, a ne znate gde da idete kada on krene", priča za Direktno.rs Beograđanka sa rizičnom trudnoćom, koja bi za deset dana trebalo da rodi blizance.

- Mogu da se porodim svaki dan, pošto sam u 34. nedelji trudnoće. Ležim već dve nedelje sa minimalnim kretanjem. Za sada ne znam gde ću da idem na porođaj, razmatram opciju da idem u privatno porodilište, iako nemam sredstava, ali verujte mi da ću se snaći, nego da razmišljam kako će da mi bude u ovom stanju sa porodilištima - objašnjava trudnica.

Cele prošle nedelje kružile su priče da su ispraznili celu Zemunsku bolnicu, da su otkazani pregledi i ultrazvuk, kaže ona.

- Pošto vodim visokorizičnu trudnoću kontaktirala sam mog doktora 21. marta kako bih proverila da li je tačna informacija da je bolnica ispražnjena. Dobila sam povratnu informaciju, kao i da se ne zna do kada će biti tako. Isto veče kontaktirala sam lekara u "Dragiša Mišović" koji mi je vodio prvu trudnoću. Rekao da je direktiva takva da se polako prazni i porodilište kod njih - priča ona i dodaje da je druga trudnica, koja je imala zakazan carski rez 22. marta u "Dragiša Mišović", prebačena u Višegradsku bolnicu.Takođe, ona kaže da je dobila informaciju od babice koja radi na Zvezdari, a koja je trudna, da se i to porodilište zatvara i da će 10 njenih koleginica biti prebačeno u Višegradsku, kao i tri lekara, a da će ostali imati obuku za rad na respiratorima.

- Na pregled idem, jer je blizanačka trudnoća u pitanju. Dva lekara su mi rekla da je njihov savet Višegradska zbog boljeg kadra. Juče sam saznala od jedne trudnice da su u Narodnom frontu rekli da primaju trudnice "otvorene šest prstiju", koja će se poroditi u naredna dva sata, a da sve ostale idu u Višegradsku - prepričava trudnica.Zdravstveni sam radnik, kaže ona, znam šta sve može da krene po zlu, pogotovo kada imate prevelik priliv porodilja.

- Nije osoblje krivo. Samo nigde nema objašnjenja zašto su nam tri porodilišta zatvorena i kako misle da se svi protokoli ispoštuju? Nije svejedno kada znate da ćete možda biti otpuštene ranije, čak iako postoji neka indikacija zbog koje ne biste trebale, ali zbog kapaciteta će biti rađena trijaža. Takođe, čula sam da patronažne sestre idu na teren, kao i da je jedna žena porođena carskim rezom i da je posle tri dana puštena kući sa sve terapijom koju će sama sebi davati. Poznajem par žena koje bi trebalo da se porode narednih dana i nemaju nikakvu informaciju gde da idu. Sve su vodile trudnoću u ove tri zatvorene bolnice - priča majka ističući da Višegradska prima sve i da nije otkazala redovne preglede u ambulanti, samo da ne primaju nikog sem trudnica.

Pored nje, Direktno.rs kontaktirala je još jednu, majku dvoje dece, koja bi za dva meseca trebalo da se porodi.- Strah uvek postoji. Strah od toga što vam je neko vodio celu trudnoću, a sada moram da idem kod nekog drugog na pregled. Brine me ova situacija, šta se dešava sa našim lekarima ukoliko su im zatvorili sva porodilišta, da li će imati mesta za sve trudnice? - pita se ona koja je u sedmom mesecu trudnoće i koja kod kuće ima jedno dete od dve godine, a drugo od 10 meseci.

Najteže mi pada nekretanje, jer nisam navikla da sam trudnica koja je zatvorena u stanu, kaže ona.

- Sva sreća pa mi suprug radi od kuće. Najteže je jer dete traži stalno napolje pošto je tako navikla. Ne može niko da nam svrati da pomogne, ona stalno pita za drugare, vrtić. Izvodimo je pre podne ispred zgrade, jer jednostavno ne može da ne izlazi uopšte - priča trudnica.

GAK "Višegradska" - spremni smo i za porođaje sa sumnjivim slučajevima

U Beogradu su, ukoliko postoji sumnja na respiratornu infekciju, nadležne klinike Narodni front i Višegradska, a na ulazu je obavezno ispitivanje simptoma.

- Mi smo spremni i za porođaje sa potvrđenim i sumnjivim slučajevima, odredili smo posebnu izolacionu salu za eventualno carske rezove, poseban boks za ovakve pacijente - rekao je za RTS Aleksandar Stefanović iz GAK "Višegradska.

Na COVID-19 testiraju se i trudnice, a za sada u Srbiji nema pozitivnih na ovaj virus.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati