Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

25. 03. 2020. 14:13 2

EU odobrila Srbiji prenamenu 94 miliona evra

Evropska unija je odobrila Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posledica novog koronavirusa, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović poslala je 16. marta pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiu, sa molbom da EU omogući Srbiji prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za preduzimanje mera na suzbijanju posledica koronavirusa.

U odgovoru koji je danas stigao, Varheji je upoznao Joksimović s aktivnostima koje Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji preduzimaju s ciljem da obezbede blagovremenu i sveobuhvatnu podršku naporima Vlade Srbije na sprečavanju širenja koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Varheji je napisao da je dao instrukciju svojoj službi da, uz saglasnost Vlade Srbije, oslobodi oko 94 miliona evra iz tekućih projekata i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani.

U ta sredstva spada 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), naveo je Varheji i dodao da je sagledana i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Varheji je u pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške tako što bi 57,6 miliona evra namenjenih za realizaciju projekata čije sprovođenje još nije počelo bilo preusmereno na podršku zdravstvenom sistemu i prevazilaženje socioekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Evropski komesar je informisao Joksimović da je Evropska komisija u kontaktu s međunarodnim finansijskim institucijama kako bi udruživanjem raspoloživih resursa odgovorili na potrebe privatnog sektora koji trpi velike posledice zbog pandemije, navodi se u saopštenju.

Joksimović je, kako se navodi, zahvalila evropskom komesaru "na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije".

- Kako sam u ličnom kontaktu sa komesarom, nastavićemo razgovore i predložiti kako da na najbolji način iskoristimo raspoložive resurse, odgovarajući na ključne, egzistencijalne potrebe naših građana i privrede - rekla je Joksimović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati