Društvo i ekonomija

[ Izvor: Infokop ]

24. 03. 2020. 14:01 10

Ko normalan u ovoj situaciji potpisuje ugovor za žičaru

JP "Skijališta Srbije“ dodelila su juče ugovor za javnu nabavku radova na izgradnji gondole Brzeće - Mali karaman sa pratećom infrastrukturom po sistemu ključ u ruke, konzorcijumu koji predvodi nosilac posla Leitner AG. Pored ove italijanske firme radove će izvoditi i firme Brzmin, Elkoms, Deling, Ornament Investinženjering, Estuar i Zapis pro. 

 Da li nam ovo sad zaista treba? Ili te pare treba utrošiti da se pomogne ljudima. Ko normalan u ovoj situaciji potpisuje ugovor za žičaru? 

Na poziv za podnošenje ponuda, koji je objavljen 13. marta, pa sve do isteka roka 23. marta 2020. godine, pristigla je, kako je navedeno, jedna prihvatljiva ponuda čija je ukupna ponuđena cena 22.495.000,00 evra bez PDV-a. Nakon sprovedenog otvaranja i stručne ocene, a na osnovu Zakona o javnim nabavkama, konstatovano je da su ispunjeni uslovi za dodelu ugovora konzorcijumu čiji je nosilac Leitner AG. Interesantno je da se austrijski "Dopelmajer" nije javio na tender, s obzirom da su Dopelmajerovi četvorosedi, od 2004. godine upravo na Kopaoniku predstavljeni kao najsavremenija oprema za koju je izdvojeno 1.120.000 evra, a ukupni troškovi izgradnje žičare (sa zemljanim i drugim pripremnim radovima) iznosili su tada 1.700.000 evra.

Predmet ovog ugovora je isporuka isklopive kabinske žičare Brzeće (Bela reka) - Mali Кaraman, sa kabinama za 10 osoba, izgradnja još jedne prateće ski staze, kao i izrada potrebne tehničke dokumentacije za projekte veštačkog osnežavanja nove ski staze i ski staza Bela reka 1 i Bela reka 2. Izgradnja sistema veštačkog osnežavanja nije predmet ovog ugovora. U sklopu radova izvršiće se demontaža kompletne instalacije dvosedežnih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2. 

Gondola će se sastojati od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga - 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz Bele reke 2 - 1863mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom ski restorana (1918 mnv). 

Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine (111 pri krajnjem kapacitetu). Trasirana je duž postojećih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman. 

Inicijalni kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Vreme putovanja će biti 12.4 minuta.

Republika Srbija će se u 2020. godini dobiti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona evra za, kako je navedeno, ovu dugo čekanu investiciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati