Društvo i ekonomija

M. Živković

24. 03. 2020. 14:46 0

Danica dobila otkaz usred vanrednog stanja, razlog - novonastala situacija!

Sve više građana Srbije javlja se redakciji Direktno.rs kako bi podelili informaciju da su otpušteni sa posla, iako u ovoj situaciji to ne bi smelo da se dešava. Jedna od njih je Danica Gajić iz Loznice, dojučerašnja radnica fabrike "Adient". Otpuštena je bez konkretnog obrazloženja uz reči: "Kriva je novonastala situacija".

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, a i sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izneli su stav da radnici u vanrednom stanju i novonastaloj situaciji ne bi trebalo da dobijaju otkaze i uprkos njihovim svakodnevnim "molbama" poslodavcima da to ne rade, otkazi se svakodnevno dešavaju.

- Otpuštena sam u petak. Pozvali su me i dali rešenje o otkazu da potpišem. Rekli su mi da je razlog novonastala situacija, šta god to značilo. Ne boli me toliko otkaz, naći ću drugi posao, ali problem mi je zbog zdravstvenog osiguranja jer socijalne službe ne rade i ne mogu to da regulišem. A vidite kakva je situacija, svašta se dešava. Možda mi zatreba doktor, a ja nemam overenu zdravstvenu knjižicu - istakla je gospođa Gajić u razgovoru za Direktno.rs, a onda objasnila da je to rešenje koje je dobila na poslu, najblaže rečeno kontroverzno.

- U jednom delu ugovora stoji da mi radni odnos prestaje 23. marta, odnosno da mi ističe ugovor. Nikakav ugovor nisam ni potpisala sa tom firmom kad sam stupila na posao, a ovde piše 12.3. Ne znam ni šta im je ovo, kakav im je ovo ugovor o otkazu - rekla je otpuštena radnica koja je spremna da pokrene i pravni postupak protiv firme "Adient" iz Loznice.

- Advokat mi je rekao da će da napiše predtužbu da uručim firmi, jer nije jasno kakvo je ovo rešenje. Rekao mi je da s obzirom na to da nisam potpisala ugovor o radu kad sam stupila na posao, automatski se smatra da sam zaposlena na neodređeno vreme. Počela sam da radim 21. januara.

Inače, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prezentovao je uživo na Fejsbuku 20 mera za oporavak privrede.

- Prva mera je plaćanje 80 odsto zarade za zadržavanje zaposlenih, kao i za ljude koji su dobili otkaz u sektorima koji su pogođeni koronavirusom, s tim što iznos po zaposlenom ne može preći 60.000 dinara ali ni biti manji od zagarantovane minimalne plate na nivou Srbije. Ova mera se odnosi kako na stalno zaposlene tako i na sve zaposlene preko studentskih i omladinskih zadruga, kao i agencija za zapošljavanje radnika po ugovoru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati