Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

12. 03. 2020. 21:16 0

MOLITVE ZA OZDRAVLJENJE Litije u CG uprkos koroni

Od danas se učesnici litija, osim protiv režimskog bezakonja, molitvom bore i protiv korona virusa, piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Molićemo se Bogu, iscelitelju svake bolesti i nemoći, da se mirisom tamjana i molitvom sveštenstva i vernih odagna ova obostrana pošast od Crne Gore i za ozdravljenje svih obolelih u svetu, kažu u MCP-u.

Plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović obratio se okupljenim Pivljanima i zahvalio im za mir, slogu, međusobno praštanje, odanosti i što, kako je kazao, dostojanstveno pokazuju "glavešinama, predsedniku i zvaničnicima iz Vlade da ovo neće proći" i da ne daju svetinje.

Kako je kazao, crkva kao razumna organizacija poslušaće glas lekarske struke u vezi novonastale situacije vezane za korona virus, i pratiće šta se dešava a Episkopski savet će do nedelje doneti odluku da li će litije biti nastavljene.

Hiljade Beranaca i ovog četvrtka učeststvovale su u litiji od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Ðurđevi stupovi gde je održan moleban, prenose crnogorski mediji.

Nakon molebana obratio se paroh beranski jerej Miloš: "Ove naše sveštene litije čuvaju ime Božije u Crnoj Gori koje naša bezumna braća pokušavaju bezuspešno da utru. I dalje nabrajaju svoje izgovore i opravdavaju svoje bezumlje često ističući da je država iznad Boga, ne znajući da je Gospod Bog iznad svakog vremena i prostora", istakao je otac Miloš.

Dodao je da bi svaki normalni predsednik, makar ne bio kršten, nakon ovakvih molitvenih okupljanja u najmanju ruku povukao ovakav zakon koji je uspeo da izrevoltira polovinu stanovništva u državi.

Iguman manastira Zagrađe, Lazar kazao je ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama da "oni koji su doneli ovaj nakaradni zakon, protiv koga se mi borimo jer vrlo dobro znamo šta iza toga stoji, vrlo brzo su to prebacili na politički nivo i pokušavaju da nas optuže da se bavimo politikom.

- Mi samo tražimo da ono što je naša zajednička kuća, a to je naša crkva, bude u vlasništvu onih i čija je, kao što je i kuća svakoga od nas. To je toliko jednostavno i prosto da ljudima i na Zapadu i na Istoku nije jasno da li je moguće da je neko doneo takav zakon - kazao je iguman manastira Zagrađe, Lazar, govoreći ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, nakon što je završen moleban.

Kako je kazao, upravo po tome što crkvu i narod pokušavaju da optuže da se bave politikom, vidi se njihova "viteška namera da kada to dovedu do nivoa koji njima odgovara, da narod ponovo uvedu u političke razmirice i svađe".

Zbog toga, kako je kazao iguman manastira Zagrađe, narod treba da zna da "ova molitvena okupljanja neće imati veliki značaj, ukoliko se jedinstvo koje je stečeno na njima, ne primeni i na svakodnevni život."

Nakon toga, litija je krenula ustaljenom maršrutom a predvodili su je, pored igumana Lazara, i iguman Pivskog manastira, Jeftimije, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

Podsetimo, crnogorska Vlada je kao meru prevencije širenja koronavirusa, za potrebe karantina odredila objekte Regionalne škole državne uprave (RESPA) kod Danilovgrada, i prostor nekadašnje kasarne Zoganj kod Ulcinja.

U Crnoj Gori još nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa, ali je Institut za javno zdravlja predložio set mera među kojima su zabrana svih javnih skupova i zatvaranje svih vaspitno-obrazovnih ustanova na 15 dana. Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je saopštilo da će se naknadno izjasniti o preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ) i o tome će, kako je saopšteno, javnost biti blagovremeno obaveštena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati