Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 03. 2020. 20:37 7

BLA, BLA, BLA Vučić: Imamo 1.008 respiratora

"Srbija se danas nalazi u kompleksnoj situaciji. Prvi put posle mnogo decenija imamo uticaj bolesti koja je pogodila ceo svet i to sve utiče na potpuno drugačije nesolidarno ponašanje unutar država širom sveta" rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se naciji na javnom servisu u Kabinetu predsednika Republike i otkrio da Srbija ima 1.008 respiratora.

Podsetimo, od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 12. 03. 2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 20 negativnih na novi korona virus. 
- Suočavamo se sa krizom koju ćemo morati da prebrodimo u narednim mesecima. Mi smo se trudili i ranije, ulagali smo u zdravstvo i obnavljali klinike i bolnice. Tako smo i spremnije dočekali ovu bolest nego neke evropske zemlje. Ipak, kriza je velika i neće nam biti lakše u danima koji dolaze - rekao je Vučić i dodao da ćemo nesumnjivo neke ljude i izgubiti.

Predsedik je rekao "da ćemo sve to morati da prebrodimo na najbezbolniji način".

- U skladu sa tim, imaćemo dve vrste bitaka koje moramo da pobedimo. Prva bitka za očuvanje zdravlja ljudi, najpre naših starih, i važno je da donesemo sve moguće mere u skladu sa onim što struka kaže. Doneli smo i nekoliko važnih mera. Sutra će biti formirana dva krizna štaba. Zdravstveni štab u borbi protiv koronavirusa i tu bi bili svi lekari, najumnija lica naše medicine, koji će zajedno sa nama rešavati probleme i snositi najteži teret za sve ono što će pred nama biti kao i za otklanjanje posledica u privredi i ekonomiji. Taj tim bih ja predvodio - rekao je Vučić. 

O broju respiratora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija trenutno raspolaže sa 1.008 respiratora što je kako je naveo, tri puta više nego 2009. godine kada je zbog svinjskog gripa po zvaničnim podacima u Srbiji umrlo 137 osoba.

- U ovom trenutku je 15 ljudi u bolnicama, i od njih je samo jedan na respiratorima. Priča se o broju respiratora. Ja sam za to kriv. Jer sam želeo da nabavimo mnogo više. Hteo sam da predstavim kako imamo mnogo manje, da bismo mogli da nabavimo još, jer Nemačka više neće da izvozi, čuvaju za svoje. Imamo 1.008 respiuratora u ovom trenutku. Ali ćemo imati za 25 dana još pet stotina, jer se pripremamo za najgori mogući scenario, iako imamo sam jednog pacijenta na respiratorima. 

"Još deset odsto povećanja medicinarima"

Vučić je kazao da su u skladu sa činjenicom da su zdravstvene ustanove pred velikim pritiskom, doneli odluku da daju 10 posto povećanja plata za medicinske sestre i lekare, kao i za sve zdravstvene radnike.

- Pored povećanja od 15 odsto od ove godine, još 10 posto trajnog povećanja, i to od aprila ove godine. Hoću posebno da zamolim sve ljude da ne budu agresivni prema našim lekarima - rekao je Vučić i istakao da ne želi da dolazi do toga da neko napada lekare, kao i da će država to sankcionisati. 

Infektivna samo za koronu

- Infektivna klinika baviće se samo zaraženima koronavirusom. Posebno odeljenje KC u Nišu i Novom Sadu. Imamo dovoljno svega, sve zalihe su nam prepune. Zemlja je domaćinski radila i imamo dovoljno svega. Ne kupujte po 20 kilograma brašna, ne pravite na silu zalihe jer za to nema razloga. Lično ću se baviti ekonomskim posledicama.

Penzionerima po 4000 dinara jednokratno, za dezinfekciona sredstva

- Oni su nam najugroženiji i moramo da brinemo o njima najviše. Molim ih da ostanu dosciplinovani i odgovorni - rekao je Vučić. 

Predsednik je rekao da od građana traže disciplinu i da će razgovarati i sa kineskim prijateljima, kao i sa Angelom Merkel.

- Tražićemo i pomoć od EU. Tražićemo pomoć i podršku u znanju, ali smo pre svega shvatili da moramo da se oslonimo na sebe, pa se i pokazalo da imamo i bolje rezultate od nekih - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati