Društvo i ekonomija

M. R.

25. 02. 2020. 20:13 3

ISPADI Ministar prosvete zaboravio na kojoj je funkciji

Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, sudeći po jučerašnjem događaju, kada je novinara nazvao "siledžijom", izgleda da su verbalni napadi na novinare prosto prešli u naviku.

Ministar je juče prekinuo konferenciju za novinare, uoči predstavljanja okvira za izradu "Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine", i to zbog pitanja zbog čega se ni ministarstvo, ni rektorat Univerziteta u Nišu ne oglašava već skoro godinu dana o smeni troje dekana u tom gradu, koji su kršili zakon. Na podsećanje da je još u junu prošle godine obećao da će obavestiti javnost, Šarčević je počeo sa verbalnim pretnjama, očigledno zaboravivši koju funkciju obavlja.

- Ja sam rekao, od časa kad smo doneli Zakon to važi. Sada trenutno ispitujemo slučaj Veterinarskog u Beogradu - rekao je Šarčević, a na konstataciju novinara da to "mnogo dugo traje", okrenuo se ka drugom novinaru i rekao "nemojte da budete "navalantni", nećete odgovor dobiti nikad više", a onda je demonstrativno prekinuo konferenciju, i to vidno uznemiren.

Međutim, iako je i ovo bilo previše za ponašanje jednog ministra prosvete, koji bi trebalo da bude sinonim "lepog ponašanja" jer ipak je na čelu ministarstva prosvete, Šarčević je, sudeći po ponašanju, malo "izgubio kompas". 

- Zašto mi to gurate u oči? 'Ajde sklonite to, da ne budem siledžija ja, kad ste vi - rekao je ministar novinaru, sklanjajući mu mikrofon.

- Sramota bre, gde ste naučili to? Šta opet snimaš, ajde, snimi sebe malo da vidiš kakav si - nastavio je ministar prosvete sa vređanjem, neposredno pre ulaska u salu Univerziteta u Nišu.

Međutim, vrlo slično ponašanje Šarčević je pokazao i početkom decembra prošle godine, kada je, takođe na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, umesto odgovora na pitanje, nipodaštavao, koga drugo do novinarku.

Pošto je Srbija na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela 45. mesto, i u odnosu na 2012. godinu pala za dva mesta, novinarka je pitala ministra koga smatra odgovornim za postignute rezultate, a umesto odgovora, Šarčević je "počastio" konstatacijom "da ste pazili na času postavili biste normalno pitanje".

Na insistiranje novinara da prokomentariše, ministar je nastavio sa vređanjem.

- Ne komentarišem. Morate da obnovite lekciju. Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi - rekao je tom prilikom ministar novinarki.

E, sad, posle ovakvog ponašanja ministra Šarčevića, ne može a da se ne postavi pitanje "ko je, u stvari, siledžija i ko nije pazio na času"?!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati