Društvo i ekonomija

M. Radović

16. 02. 2020. 12:59 6

Zamenio je član SNS: Doktor umetnosti, a dobila otkaz!

Diplomirani pijanista i doktor umetnosti i medija, Marija Dinov Vasić, ostala je bez posla prošle godine u julu, a sada razmišlja o odlasku u inostranstvo.

Nekad najbolja studentkinja Fakulteta umetnosti u Nišu, asistent na odseku za klavir, došla je u situaciju da ne radi u struci i da ostane bez posla koji je godinama kvalitetno obavljala.

- Radila sam 14 godina kao asistent na Fakultetu umetnosti u Nišu. Doktorirala sam u novembru 2019. na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (Teoriju umetnosti i medija). Ne radim od jula 2019. godine, a na moje radno mesto primljen je, više od 10 godina mlađi kolega, član Srpske napredne stranke. Sada razmišljam o odlasku iz Srbije - kaže za Direktno.rs Marija Dinov Vasić. 

Kako kaže, saopštenje o otkazu nije dobila, istekao joj je ugovor, a novi koji je po zakonu Fakultet bio obavezan da joj ponudi - nije videla. 

- Nakon malo vremena raspisali su novi konkurs za drugog kandidata i tako me zamenili. Sada sam na Birou rada, od njih sam dobijala do sredine januara oko 22.000 dinara mesečno kao naknadu jer imam više od 10 godina staža. Posao teško da ću naći jer sam tužila Fakultet zbog nezakonitog postupanja, a svi u gradu se plaše odmazde od strane dekanice Fakulteta Suzane Kostić, koja je i sama nezakonito na toj poziciji - rekla je za Direktno.rs Marija i dodala da uslove konkursa određuju prema referencama "poželjnog kandidata", kao i da je u takvom sistemu lako eliminisati nepodobne. 

Marija, do prošle godine asistentkinja na katedri za klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu vratila je 2018.  godine Povelju Univerziteta, koju je dobila pre 14 godina kao prvi diplomirani student ovog Fakulteta. Razlog - na obeležavanju Dana fakulteta istu Povelju dobio i rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić.

- Nažalost, u svetlu aktuelnih dešavanja, kada pristajemo na nemo svedočenje o neprestanom gaženju svih konvencija i principa akademske etike, bila sam prinuđena da Povelju vratim predstavnicima Univerziteta u Nišu - rekla je Marija.

Prethodnih godina, dekanica Suzana Kostić je bila često u medijima zbog nepotizma. Agencija za borbu protiv korupcije tražila da Kostić bude smenjena, jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića. Ipak, ona je dobila novi mandat.

Takođe, smena je zatražena jer je Kostićeva angažovala svoju sestru, advokataiz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta u slučaju tužbe jedne od zaposlenih zbog mobinga. Fakultet je sestri Kostićeve na ime naknade za advokatske usluge platio 273.000 dinara. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati