Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

13. 02. 2020. 14:00 0

Poslanici najviše govorili o platama u REM-u

U skupštinskoj raspravi o predlozima finansijskih planova za 2020. godinu, Komisije hartija od vrednosti, Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Agencije za energetiku Srbije, poslanici su najviše govorili o platama u ovim telima, jer je u budžetima najviše novca planirano upravo za tu stavku.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić (SNS) rekla je u ime predlagača da su planirani prihodi REM-a za ovu godinu 307,9 miliona dinara, a da su planirani rashodi 217 miliona dinara za plate 80 zaposlenih, da je oko 25 miliona planirano za stalne troškove, a za ugovore o delu skoro jedanaest miliona.

Tomić je dodala da su troškovi planirani krajnje ekonomično i racionalno, kao i da je finansijski plan dostupan na sajtu REM-a.

Tomić je ocenila i da u Srbiji ne postoji medijska blokada, jer se, kako kaže "borba za medijski prostor odvija na tržištu isključivo na osnovu kvaliteta informacija, a ne zbog političkog pritiska ili uticaja".

Ona je dodala i da Komisija za hartije od vrednosti ima 38 zaposlenih i prihod 108,8 miliona dinara, od čega će 55 odsto biti izdvojeno za zarade, a Agencija za energetiku planirala je prihod od 223 miliona dinara, od čega će 70 odsto biti potrošeno za zarade.

Poslanica SNS-a Ana Čarapić naglasila je da je REM potpuno nezavisan u svom radu, da je ovo telo uplatilo u budžet Srbije 1,3 milijarde dinara, a da je uštedu od doprinosa za nezaposlene usmerio na plate zaposlenih.

Ona je na sednici rekla da "dok se Đilasova družina bavi kalkulisanjem da li izaći na izbore u Šapcu i Paraćinu, poslanici vlasti u Skupštini rade i bore se svakog dana za bolji životni standard svih građana".

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović rekla je da Skupština, raspravom o finansijskim planovima regulatornih tela, ostvaruje svoju kontrolnu funkciju i potvrđuje transparentnost i parlamenta i tih regulatornih tela.

Ona je rekla da je REM često predmet medijskog interesovanja, da će sastav REM-a uskoro biti kompletiran i da će to telo nastaviti da radi u punom kapacitetu, ali i da je "i u periodu kada je optuživan da ne radi kako treba radio najbolje što je mogao".

Predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da će razmisliti da li će glasati o finansijskom planu REM, jer je tamo prosečna plata 129.000 dinara, pa je pitao kolika li je plata u upravi i na primer generalnog sekretara "koji po odgovorima koje sam dobijao više rade za đilasa i Šolaka, nego kao regulatori elektronskih medija."

Rističević je ponovo optužio televiziju N1 da posluje nelegalno i dodao da se i promene u REM-u dešavaju "u svrhu đilasovog i Šolakovog biznisa, ali da im verovatno sastav ponovo odgovara pošto nisu prekinuli bojkot".

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je aktuelna vlast obećavala da će ukinuti agencije i nezavisna tela, a da ih danas ima više nego ikad a plate zaposlenih su iznad svakog očekivanja.

On je pozvao poslanike da pogledaju izveštaj rada REM-a i vide da je nekoliko emitera opomenuto zbog prekršaja, ali niko nije kažnjen niti isključen.

- Kad se aktivira vlast tada i REM krene sa političkim stavovima. Ako vlast ne napravi uzbunu, u REM-u ćute, gledali smo nemali broj puta kako predstavanici REM-a stupaju u političku polemiku sa onima koji se bune oko funkcionisanja tog tela, što je nedopustivo - rekao je Mirčić i dodao da su članovi REM-a i prema poslanicima drski i arogantni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati