Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

13. 02. 2020. 14:00 0

Poslanici najviše govorili o platama u REM-u

U skupštinskoj raspravi o predlozima finansijskih planova za 2020. godinu, Komisije hartija od vrednosti, Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Agencije za energetiku Srbije, poslanici su najviše govorili o platama u ovim telima, jer je u budžetima najviše novca planirano upravo za tu stavku.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić (SNS) rekla je u ime predlagača da su planirani prihodi REM-a za ovu godinu 307,9 miliona dinara, a da su planirani rashodi 217 miliona dinara za plate 80 zaposlenih, da je oko 25 miliona planirano za stalne troškove, a za ugovore o delu skoro jedanaest miliona.

Tomić je dodala da su troškovi planirani krajnje ekonomično i racionalno, kao i da je finansijski plan dostupan na sajtu REM-a.

Tomić je ocenila i da u Srbiji ne postoji medijska blokada, jer se, kako kaže "borba za medijski prostor odvija na tržištu isključivo na osnovu kvaliteta informacija, a ne zbog političkog pritiska ili uticaja".

Ona je dodala i da Komisija za hartije od vrednosti ima 38 zaposlenih i prihod 108,8 miliona dinara, od čega će 55 odsto biti izdvojeno za zarade, a Agencija za energetiku planirala je prihod od 223 miliona dinara, od čega će 70 odsto biti potrošeno za zarade.

Poslanica SNS-a Ana Čarapić naglasila je da je REM potpuno nezavisan u svom radu, da je ovo telo uplatilo u budžet Srbije 1,3 milijarde dinara, a da je uštedu od doprinosa za nezaposlene usmerio na plate zaposlenih.

Ona je na sednici rekla da "dok se Đilasova družina bavi kalkulisanjem da li izaći na izbore u Šapcu i Paraćinu, poslanici vlasti u Skupštini rade i bore se svakog dana za bolji životni standard svih građana".

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović rekla je da Skupština, raspravom o finansijskim planovima regulatornih tela, ostvaruje svoju kontrolnu funkciju i potvrđuje transparentnost i parlamenta i tih regulatornih tela.

Ona je rekla da je REM često predmet medijskog interesovanja, da će sastav REM-a uskoro biti kompletiran i da će to telo nastaviti da radi u punom kapacitetu, ali i da je "i u periodu kada je optuživan da ne radi kako treba radio najbolje što je mogao".

Predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da će razmisliti da li će glasati o finansijskom planu REM, jer je tamo prosečna plata 129.000 dinara, pa je pitao kolika li je plata u upravi i na primer generalnog sekretara "koji po odgovorima koje sam dobijao više rade za đilasa i Šolaka, nego kao regulatori elektronskih medija."

Rističević je ponovo optužio televiziju N1 da posluje nelegalno i dodao da se i promene u REM-u dešavaju "u svrhu đilasovog i Šolakovog biznisa, ali da im verovatno sastav ponovo odgovara pošto nisu prekinuli bojkot".

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je aktuelna vlast obećavala da će ukinuti agencije i nezavisna tela, a da ih danas ima više nego ikad a plate zaposlenih su iznad svakog očekivanja.

On je pozvao poslanike da pogledaju izveštaj rada REM-a i vide da je nekoliko emitera opomenuto zbog prekršaja, ali niko nije kažnjen niti isključen.

- Kad se aktivira vlast tada i REM krene sa političkim stavovima. Ako vlast ne napravi uzbunu, u REM-u ćute, gledali smo nemali broj puta kako predstavanici REM-a stupaju u političku polemiku sa onima koji se bune oko funkcionisanja tog tela, što je nedopustivo - rekao je Mirčić i dodao da su članovi REM-a i prema poslanicima drski i arogantni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Toalet papir vs korona

Zoran Živković [25.03.2020.]

Video dana

Kakva odbrana - 2

Anketa

Da li penzionerima treba dozvoliti sat vremena šetnje dnevno?

Rezultati