Istinomer: Vučićeve tvrdnje o automobilima su neistinite | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Istinomer ]

12. 02. 2020. 17:03 0

Istinomer: Vučićeve tvrdnje o automobilima su neistinite

Kako bi dokazali svoju tezu o rastu životnog standarda u glavnom gradu, predstavnici vlasti učestalo govore o sve većem broju automobila na ulicama Beograda. Tako je i predsednik države Aleksandar Vučić, pričajući o uzrocima zagađenja vazduha u Srbiji, u nedavnom gostovanju na TV Prva izjavio da je povećan broj automobila, naročito u Beogradu, jedan od glavnih uzroka aerozagađenja.

"Danas u Beogradu ima 650.000 automobila", što je, kako je zaključio, "gotovo dvostruko više nego pre 10 godina". Kako bismo saznali odakle predsedniku ovi podaci, pisali smo njegovom kabinetu. Međutim, odgovor je (i ovog puta) izostao, napisao je Istinomer.

Podaci o broju registrovanih putničkih automobila nalaze se u bazi Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i njih Zavod dobija od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Međutim, podaci o tome koliko automobila trenutno ima u glavnom gradu Srbije još uvek nisu dostupni, budući da se poslednje arhivirane informacije odnose na period do kraja 2018. godine, navodi Istinomer.

Takođe, podaci o broju automobila u Beogradu nisu dostupni ni za period pre 2010. godine, jer je, kako objašnjavaju za Istinomer iz Zavoda, "došlo do promene metodološkog rešenja i povećanja obuhvata posmatranja".Uprkos tome što zvanična arhiva podataka nije potpuna, raspoložive brojke sasvim su dovoljne za proveru predsednikove konstatacije da je "broj automobila u Beogradu dvostruko veći nego pre 10 godina". Naime, prema raspoloživim podacima, 2010. godine u Beogradu su registrovana 469.234 putnička automobila. Na kraju 2018. bilo ih je 568.305.

Prostom matematičkom računicom zaključujemo da je u periodu od 2010. do 2018. u Beogradu registrovano manje od 100.000 novih automobila (99.071). Elem, Vučićeva tvrdnja ne bi bila tačna čak ni u slučaju da ih je sada 650.000, kako je naveo.

U tom, teoretskom slučaju, u poslednjoj deceniji bi u prestonici bilo registrovano 180.766 novih automobila, što iznova pokazuje da njihov broj nikako ne bi bio udvostručen u odnosu na pre deset godina.Kao što možemo da vidimo, broj automobila u Beogradu, u poslednjih deset godina, jeste uvećan, ali nikako nije udvostručen.

Zbog toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izjavu da je u Beogradu "dvostruko više automobila nego pre 10 godina" od Istinomera dobija ocenu - "neistina".

Predsednikova tvrdnja o trenutno registrovanih 650.000 automobila u prestonici, nužno podrazumeva da je tokom 2019. godine registrovano više od 80.000 novih vozila u Beogradu (tačnije 81.695).Jedino u tom slučaju, broj automobila iz 2018. mogao bi da se popne na 650.000. Međutim, koliko je bliska realnosti ova predsednikova pretpostavka?

Pošto zvaničnih podataka još nema, možemo makar kroz uporedni pregled broja registrovanih automobila u periodu od 2010. do 2018. godine da ustanovimo koliko se u proseku, tokom svake godine, uvećavao broj automobila. Dakle, u proseku, Beograd je u periodu od 2010. do 2018. svake godine postajao "bogatiji" za 12.384 nova registrovana automobila.

Naime, najveći porast broja registrovanih putničkih automobila dogodio se tokom 2017. godine, kada je bilo registrovano 23.774 novih vozila. Najmanji se, pak, desio tokom 2014, kada je taj broj iznosio svega 2.506, navodi Istinomer.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Fudbalica

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati