Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: KRIK ]

12. 02. 2020. 13:34 0

Brat Maje Gojković oštetio "Čistoću" za više od milion dinara

Brat Maje Gojković, Dragan, koji se bavi advokaturom, oštetio je JKP "Čistoća" iz Novog Sada za više od milion dinara.

Naime, istraživanje "KRIK-a" pokazalo je da je njega ovo javno preduzeće angažovalo 2011. da ih zastupa, a zarade mu isplaćivalo u delovima.

Međutim, pre nego što je mu "Čistoća" isplatila ceo iznos od oko 6,2 miliona dinara, on se obratio sudu Predlogom za izvršenje tražeći da mu isplati sav iznos. Zbog izvršenja koje je sud pokrenuo sa računa "Čistoće" skinuto je milion dinara više nego što je Gojkoviću sledovalo.

Pošto na zahtev JKP "Čistoća" nije vratio višak novca koji mu je legao na račun, preduzeće je protiv njega podnelo tužbu. Gojković se u odbrani pozivao na zakonsku odredbu po kojoj ukoliko neko plati nešto za šta zna da nije njegov dug, ne može tražiti da mu se iznos vrati. Osnovni sud u Novom Sadu je u februaru 2016. presudom naložio Gojkoviću da vrati oko 755 hiljada dinara na račun "Čistoće". Gojković se žalio na presudu, ali je Apelacioni sud u Novom Sadu odbio njegovu žalbu i potvrdio prvobitnu odluku, piše "KRIK".

Direktno.rs već je pisao o imovini porodice Gojković, koja u Novom Sadu u svom posedu ima skoro hiljadu kvadrata nekretnina.

Slučaj ATP "Vojvodina"

Privatizacija Auto transportnog preduzeća "Vojvodina" jedna je od 24 sporne privatizacije kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije, a ishod ovog slučaja prati Evropska komisija. Maja Gojković je kao gradonačelnica Novog Sada potpisala ugovor – projekat izgradnje nove glavne autobuske stanice u gradu. Projekat je bio ideja investitora Ilije Devića koji je privatizovao novosadsku firmu za prevoz putnika ATP Vojvodina 2004. godine.

Grad se ugovorom obavezao da će međumesni i međunarodni saobraćaj preusmeriti na novoizgrađenu stanicu, što nikada nije učinio. Dević je zbog toga tokom godina podneo nekoliko tužbi protiv grada za naknadu štete. Tražio više stotina miliona dinara odštete od države. U postupku je u svojstvu svedoka saslušana i Maja Gojković koja je u ime grada potpisala ugovor sa Devićem. I sam Dević bio je predmet istrage – u februaru 2014. bio je uhapšen zbog sumnje da je utajio porez i zloupotrebio službeni položaj, što on smatra političkim procesom protiv njega.

- Umesto da se krivični postupak usmeri ka licima iz državnih struktura koje su prouzrokovale štetu Gradu Novom Sadu, njegovim poreskim obveznicima, zaposlenima i meni kao vlasniku i investitoru, došlo je do klasične zamene teza. Mene pokušavaju da kriminalizuju ne bi li u tome pronašli opravdanje za propuste institucija i gradskih struktura - naveo je Dević u pismu koje je početkom 2017. poslao tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću.

U jednom od intervjua Vučić je na izjavio da je investitor (Dević) imao sve papire, ali da su ga oni "uništili", ne navodeći imena.

- Lično sam pokušavao da pomognem čoveku, ali nisam uspeo zato što niko nije hteo da čuje za to zato što su tu bili nečiji veliki interesi u pitanju - rekao je tada Vučić u "Ćirilici".

Na kraju, uzevši u obzir postupke i imovinsku kartu porodice Gojković, jedino u vazduhu ostaje da visi pitanje - čiji interesi?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati