Društvo i ekonomija

Milica Božinović

07. 02. 2020. 17:07 0

Suđenje direktoru Namenske: Pritisak Milovanovića

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je održan nastavak suđenja direktoru i dvojici rukovodilaca za tragediju u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima, u kojoj su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Naredno suđenje zakazano je za 3. april.

Pred ivanjičkim sudom iskaz je dao trećeoptuženi Tomo Stojić, inženjer zaštite od požara, koji je tvrdio da nije došlo do eksplozije, već do požara, a to je potkrepio izjavom "da sijalice u magacinu nisu pukle", kao i da je požar izbio ispred magacina, a da se onda preneo na unutrašnjost.

Takođe, rekao je da ostaje pri svojoj odbrani koju je izneo pred tužiocem u toku dokaznih radnji. 

Stojić je rekao da nikada nije bio zadužen za proces proizvodnje baruta, već za mere zaštite na radu. Kazao je i da se vreće od papira nisu smele koristiti za transport gotovih proizvoda ili ostataka od baruta, ali da kartonska burad od impregniranog kartona jesu. Rekao je da su burići imali sertifikate instituta u Vinči i time negirao nalaz veštaka da se ambalaža pokazala kao neadekvatna i da je zbog nje došli do nezgode.

Što se tiče odela koje radnici nose, Stojić je rekao da nose pamučnu odeću koja ne može da ih zaštiti od požara. Ali, prema njegovim rečima, treba voditi računa da do požara ne dođe, jer se u ovom slučaju oslobodila temperatura od 2.000 stepeni Celzijusa.

Kazao je da u trenutku požara nije bio u fabrici, jer je radio prvu smenu, a da je do fabrike došao nekih pet minuta nakon tragedije. Rekao je da nije zatekao požar, da je video da se vatrogasno vozilo prikačilo za najbliži hidrant i da je pogon bio natopljen vodom.Stojiću su pitanja postavljali tužilac i njegov pravni zastupnik, a na narednom ročištu, pitanja će mu postavljati advokat porodice Milivojević, kao i pravni zastupnici Radoša Milovanovića i Vladimira Lončarevića.

Na današnjem suđenju jedini svedok pogibije svojih kolega, Marko Mitrović, nije stigao na red da ispriča šta se dogodilo tog kobnog dana, kao ni članovi porodice Milivojević.

Mitrović je sada bivši radnik Namenske, s obzirom da mu u junu 2018. niije produžen ugovor na određeno vreme.

Takođe, na današnjem suđenju direktor Milovanović je podneo pritužbu protiv porodice poginulog Milomira, jer su ga oni "vređali, snimali i dobacivali mu".Na ovo ročište pored porodice Milivojević, došli su i sindikalci i rukovodioci, kombijem "Namenske", da podrže direktora ove fabrike, ali i Žene u crnom kako bi podržale porodicu poginulih. Ispred suda se nalazilo i nekoliko uniformisanih policajaca. Posle završetka ročišta došlo je incidenta kada je član sindikata i član glavnog odbora SNS, Slobodan Nešovanović napao našu novinarku pokušavajući da je spreči da ga snimi. On je počeo da joj se unosi u lice i krenuo da joj otme telefon. Nakon incidenta, novinarka Direktno.rs je prišla policajcu koji je sve vreme stajao sa strane i posmatrao celu situaciju, pitavši ga zašto nije reagovao. On je samo slegao ramenima i rekao "tužite ga".Podsetimo, za nesreću u Namenskoj terete se direktor Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona raketnih goriva, u kome se nesreća dogodila, i Tomo Stojić, tada rukovodilac sektora za Bezbednost i zaštitu u fabrici.Milomir i Milojko, stradali su na radnom mestu jer nisu poštovani propisi o bezbednosti na radu, o čemu je Direktno.rs pisao. Roditelji poginulog mladića ne odustaju od borbe da odgovorni za smrt njihovog sina snose odgovornost.  

Radoš Milovanović je na funkciji direktora državne fabrike "Milan Blagojević - Namenska“ iz Lučana više od 30 godina. Na jednom od ročišta zaposleni su se "spontanto" okupili da bi pružili podršku direktoru, a vređali roditelje i sestru nastradalog Milomira.Sindikat ove fabrike se ne bori za prava radnika i ne zastupa njihove interese kao što bi trebalo, već brani interese direktora Milovanovića. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati