Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 01. 2020. 15:04 0

"Telekom Srbija najveća pljačka budžeta države"

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić optužio je "Telekom Srbija" kao "najveću pljačku budžeta Republike Srbije koja je sprovedena prodajom". Takođe, on je optužio Vučića "da odlučuje o svemu u ovoj državi i služi da svuda gde su problemi u državnim preduzećima i institucijama sprovodi ciljanu kontrolu da zamaskira krađu ili sa druge strane da optuži neke koji nisu politički podobni".

- Krajem 2018. i tokom 2019. "Telekom" je kroz kupovinu određenog broja drugih kablovskih operatora potrošio pola milijarde evra iz budžeta Republike Srbije. Preduzeće "Telekom Srbija", u državnom vlasništvu, kupilo je veći broj kablovskih operatera po nelogičnim cenama. Jedna od kompanija koja je kupljena - "Kopernikus Tehnolodži", plaćena je 195 miliona evra. U tom trenutku imovina te kompanije vredela je 40 miliona evra, ail su obaveze "Kopernikus" bile 30 miliona, što znači da je kapital vredeo 10 miliona. "Telekom" je akvizicijom platio "Kopernikusu" 195 miliona evra, a firma je u tom trenutku imala vrednost kapitala od 10 miliona. Druga firma je "Radijus vektor" koja je plaćena 110 miliona. Ukupna imovina je procenjena na 14 miliona evra, obaveze na 9,5, kapital je 4,5. Ove dve najvažnije transakcije predstavljaju mnogostruko veću cenu koja je plaćena za imovinu i kapital ovih preduzeća od onoga što je iskazano u APR i u izveštaju ovih preduzeća - rekao je Aleksić dodavši da su pored ove dve firme, kupljene i "Telekom Čačak", "Meteor", "SAT", "TV Užice"..."Vlasnik 'Kopernikusa' bio je Srđan Milovanović, čovek koji je blizak SNS i rođeni brat čoveka koji je jedan od ključnih ljudi u operativnom smislu za SNS na jugu Srbije", istakao je potpredsednik Narodne stranke.

- Zanimljivo je da je vlasnik "Kopernikusa" odmah posle ove akvizicije, pazario i "TV Prva" i nekadašnji "B92", a sadašnji "O2". Za 195 miliona evra, prodao je svoju kompaniju "Telekomu", a onda za 180 kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - kazao je Aleksić.

On je dodao da je zarađivačka sposobnost akvizitiranog iz godine u godinu sve manja.

- APR je objavio finansijski izveštaj kompanije Kopernikus za 2017, gde se može videti da je ukupan poslovni prihod 17,5 miliona evra, a neto dobit svega 1,5. Pet puta je manja vrednost kapitala od one koju je "Telekom" platio. Jasno je da država, a ni "Telekom", nikakvu kontrolu nisu sproveli. U slučaju "Telekoma", ni Ministarstvo privrede i ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nisu vršili nikakvu kontrolu ove kupovine, već je to radio samo nadzorni odbor. Zbog ovoga postavljam pitanje: Da li je nadzorni odbor, kada je donosio odluku o akviziciji, imao uvid u sve ovo o čemu govorim, kao i Republika Srbija i Vlada, kada su odlučili da potroše pola milijarde državnog novca? Tih pola milijarde je kredit kojim se Telekom zadužio kao državno preduzeće.Aleksić se takođe pita "čemu služi državna revizorska institucija i njen revizor Duško Pejović?".

- Posle završene revizije, izveštaj je da kontrola akvizicije nije u potpunost efikasna, jer nadležni organi ne vrše kontrolu svih državnih preduzeća o kojima nije uspostavljen registar. Pitam i revizora, a i Vladu Republike, kako objašnjava da je kupoprodajna vrednost imovine ovih preduzeća višestruko veća od kapitala koji je iskazan u APR-u, da li je uočio nepravilnosti, kako je reagovao po tim neologičnostima, i da li je podneo prijavu, jer se radi o pola milijarde evra novca građana Srbije ili državni revizor služi samo kao paravan za izvlačenje para iz državnog budžeta.

Aleksić je takođe istakao da je Državni revizor isključivo u službi Aleksandra Vučića "koji odlučuje o svemu u ovoj državi i služi da svuda gde su problemi u državnim preduzećima i institucijama sprovodi ciljanu kontrolu da zamaskira krađu ili sa druge strane da optuži neke koji nisu politički podobni režimu".

- Pozivam Javno tužilaštvo, za koji znamo da spava duži niz godina, da hitno pokrene proces utvrđivanja  akvizicije "Telekoma". Pozivam Tužilaštvo da izvrši proveru o izveštaju državne institucije - da li je državni revizor nešto prikrio, zašto, kolika je šteta naneta Republici Srbije i da pokrene proces u "Telekomu" protiv odgovornih - rukovodstva "Telekoma" i nadzornog odbora koje je bilo dužno da donese jednu ovakvu odluku. Ovo je deo šire strategije da se proširi moć onih televizija koji su u službi ovih operatera kako bi danas došli u tu monopolsku poziciju, kako se ne bi čuo nijedan kritički glas opozicionih stranaka u Srbiji i građana koji drugačije misle.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati