Društvo i ekonomija

Direktno.rs/M.B.

09. 01. 2020. 10:11 1

Monika opet žrtva, ali sada tabloida bliskih vlasti

Koliko vredi ljudski život? Da li je jurnjava za tiražom bitnija od normalnog života jednog detata? Ako je sudeći po srpskim tabloidima - jeste.

Današnje naslovne strane pojedinih tabloida donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu Moniku, koja je zahvaljujući građanima pronađena. Reči "Malčankog berberina" koje su "Srpski telegraf", Informer" i "Kurir" preneli, a koje mi nećemo navoditi, upravo zbog poštovanja maloletne žrtve, govore nam da smo kao društvo potonuli na dno. 

Mediji su izgubili etički kompas. Jurnjava za tiražom nadmašila je ljudskost. Moral i etika izgubili su se negde usput. 

Pisanje tabolida o tome kako je "Malčanski berberin" mučio svoju žrtvu, osudio je i ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao da današnje naslovne strane pojedinih medija predstavljaju "dno medijskog nemorala i bestidnosti".

Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

- Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala - navodi se u saopštenju.

Igor Jurić, otac Tijane Jurić, koju je pre pet godina silovao i ubio Dragan Đurić, 34-godišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin, takođe je na Tviteru zamolio kako medije, tako i građane, da se urazume. Jurić je podsetio da je nakon smrti njegove Tijane, njena sestra mogla da vidi na naslovnim stranama kako joj je sestra patila i koliko se mučila pred smrt, te da je pisao udruženjima novinara i redakcijama, moleći ih da prestanu zbog Tijanine sestre. Ali, nisu poslušali.

Osudi pisanja medija u ovom slučaju pridružio se i predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, koji je istakao da mediji Aleksandra Vučića dodatno uništavaju život ove devojčice. 

Boško Obradović, lider Dveri, takođe se oglasio povodom ovog slučaja, te napisao "da kazna doživotnog zatvora treba da se proširi i na urednike i novinare, koji su na ovaj način izveštavali o slučaju otmice M. K.".

Pomenuti tabloidi ne mare za devojčicu, ne poštuju njenu privatnost, a objavljivanjem monstruoznih detalja nevinom detetu stvaraju dodatnu traumu. 

Ne mare za posledice koje "lešinarenje" može doneti. Da li su se bar na trenutak zapitali kako način njihovog izveštavanja kao što je današnji, može uticati na emotivni, intelektualni i socijalni razvoj devojčice?

Monika tek treba da živi. Treba da zaboravi pakao koji je prošla. Ne treba joj podsećanje da je bila žrtva monstruma. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati