Društvo i ekonomija

A. B.

02. 01. 2020. 14:52 2

Samo Milo može da odobri Vučiću dolazak u Crnu Goru

Aleksandar Vučić će uz blagoslov patrijarha Irineja prisustvovati paljenju badnjaka na severu Crne Gore, a naš narod to još ne zna. Koja je zaista potreba da se u ovim momentima ide u susednu zemlju, pitali smo Zorana Čvorovića, predavača na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i Dejana Mirovića, pravnika i vanrednog profesora Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Aleksandar Vučić će posetiti sever Crne Gore na Badnje veče, a tu informaciju naš narod u susednoj državi ni ne zna.

Predsednik Srbije nikad nije bio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori ni kao premijer, ni kao prvi čovek zemlje. Takođe, pre njega Tomislav Nikolić je to uradio samo jednom, na Cetinju, kada je dao skandaloznu izjavu da dve crkve "treba da nađu dogovor".

O tome smo razgovarali sa profesorom doktorom Zoranom Čvorovićem, predavačem na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i autorom članaka iz oblasti politike, prava, istorije i crkvene politike i prava i doktorom profesorom Dejanom Mirovićem, pravnikom i vanrednim predavačem Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

- Neću ići tamo, on ide u ime svih nas (smeh). Radi se o tome da najava posete, ako do nje dođe, sigurno nije moguća bez pristanka Mila Đukanovića. Zna se kako idu posete predsednika jedne države drugoj, to je jasno kao dan. Poseta ima za cilj da smanji bruku i sramotu koja je proizašla nakon sastanka Vučića i Đukanovića u Tirani, istog dana kada se održavao veliki crkveni sabor SPC u Nikšiću. Ima za cilj da skrene pažnju sa toga da Vučić, Dačić i vlast u Srbiji nisu smeli, hteli, kako god hoćete, da upute protestnu notu Crnog Gori zbog skandaloznog i primitivnog zakona. Setimo se 2015. godine kada je gradsko veće Vukovara donelo odluku o dvojezičnim tablama, posle čega smo poslali protestnu notu, a sada ne - objašnjava Mirović, a potom se nadovezuje na činjenicu da je Rusija uputila protestnu notu zbog zakona o slobodi veroispovesti.

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, zemlje koja je udaljena 2.000 kilometara odavde, izdalo zvanično saopštenje u kom osuđuje zakon, a srpsko ministarstvo spoljnih poslova se i dan danas nije oglasilo. U Međunarodnom pravu posete za vreme praznika, konferencija... Ništa ne znače. Rezime je da gospodin Vučić podržava gospodina Đukanovića - zaključio je Mirović.

Zoran Čvorović smatra da Vučić nema za cilj da pomogne Srbima u Crnoj Gori, već da pacifikuje narod da bi "spasao režim Đukanovića".

- S obzirom na to da znamo za bliske političke i poslovne veze Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, čije je najbolje oličenje Beba Popović, a da sa druge strane imamo iskustvo sa formiranjem (od strane Aleksandra Vučića), Srpske liste na Kosovu i Metohiji, jasno možemo da zaključimo da poseta Aleksandra Vučića Crnoj Gori nema za cilj da pomogne Srbima u Crnoj Gori da odbrane svoja prava, već da pacifikuje Srbe kako bi spasao režim svog ortaka Mila Đukanovića.

Čvorović dodaje da je predsednik Srbije imao više načina da odbrani narod u Crnog Gori.

- Da je Vučić ozbiljno hteo da odbrani prava Srba u Crnoj Gori, mogao je da povuče ambasadora iz Podgorice, da uputi protestnu notu i da pred Savetom Evrope i Evropskim sudom za ljudska prava pokrene postupke zbog kršenja osnovnih ljudskih prava Srba u Crnoj Gori. Ovako, on kreće u dugotrajnu akciju formiranja jedne stranke koja će nalikovati na Srpsku listu, a koja će imati kao trajni cilj formiranje organizacije u srpskom korpusu koja će kolaborirati sa antisrpskim Đukanovićevim režimom.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je 23. decembra izjavio da crnogorska crkva "de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine", čime je izazvao buru u javnosti dve zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati