Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 12. 2019. 07:10 1

SUSPENZIJE ZA 5.000 RADNIKA Zabranili im ulaz u pošte

Svim radnicima "Pošte Srbije" koji su u obustavi rada, sledi suspenzija sa posla i taj broj se sada meri sa 5.000! Svima njima je zabranjen ulaz u objekte pošte i obezbeđenju je naređeno da ih izbaci, ukoliko pokušaju da uđu.

Kako je JP "Pošte Srbije" štrajk radnika proglasilo nelegalnim, tako su počele pretnje radnicima uslovljavanjem i suspendovanjem s posla, što je rukovodstvo pod šapom direktorke Mire Petrović i sprovelo.

Tako s posla udaljavaju 5.000 ljudi, samo u Novom Sadu do sinoć je 400, a kako saznajemo, radni nalozi se još štampaju i taj broj nije konačan. Suspendovani radnici su najavili tužbu protiv rukovodstva, i to već danas. Šta dalje, jer je očigledno da poslovodstvo i radnici ovaj problem neće rešiti sami? 

- Sada očekujemo da nam se u što kraćem roku obrati neko iz Vlade Srbije ili predsednik Aleksandar Vučić. U isto vreme i apelujemo na njih da nađu izlaz iz celokupne situacije, što zbog nezakonskih suspenzija, što zbog građana koji očekuju da dobiju račune na vreme. Rokovi plaćanja se bliže, a poštare su udaljili sa rada - kaže za Direktno.rs Toma Mandić, jedan od predstavnika štrajkača u Novom Sadu.

- Suspendovanima ne daju da uđu u svoju poštu, iako suspenzije postaju pravosnažne tek za osam dana! Imam i spisak, ali on sada nije tako bitan.

Poštar isekao vene pred kolegama

Najniže kvalifikovane radnike u tehnologiji, zaposleni u "Pošti Srbije" su se samoorganizovali i krenulu u borbu za budućnost, kako oni kažu, i opstanak. Jedan od njih, Marko Božić je pred kolegama u Kraljevu isekao vene, jer nije izdržao presiju u kojoj se zaposleni u štrajku nalaze. On je zbrinut u kraljevačkoj bolnici i nalazi se na odeljenju psihijatrije. 

Suspendovani su uz pesmu išli po svoju kaznu, jer su odbili radne naloge ili prebačaj na druga radna mesta, kako bi pošta isporučivala penzije i pošiljke. Iste te nepotpisane radne naloge, okačili su na oglasnu tablu i nazvali je "Zid ponosa".

Podsetimo, šalterska radnica na Voždovcu juče se rasplakala kada smo je posetili na radnom mestu i požalila se da je dolazila policija i, prema njenim rečima, vršila pritisak na zaposlene, popisivajući ko radi, a ko ne. 

Zašto štrajk poštara?

Radnici "Pošte" su prošlog ponedeljka stupili u štrajk, koji se radikalizovao na celu Srbiju, a povod time bio je neispunjen dogovor  sa Vladom Srbije i rukovodstvom o ispunjenju zahteva, čiji rok je istekao 30. novembra. Oni traže da im se poveća plata za oko 100 evra i bili bi zadovoljni sa iznosom i do 50.000 dinara, jer su im sadašnje zarade između 32 i 38.000 dinara. Radnike iritira razlika u platama između menadžmenta i najniže kvalifikovanih, koja prema njihovim tvrdnjama iznosi 150.000 dinara, pa i više. 

Poznati i fiktivne plate

Na društvenim mrežama kružili su snimci na kojima štrajkači pevaju pesmu Branka Kockice "U svetu postoji jedno carstvo", i fotografije s kojima prekrivaju lice likom Željka Samardžića. Za njih i još neke poznate ličnosti se govori da su fiktivno zaposleni u JP "Pošta Srbije", a poslovodstvo je to negiralo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati