Društvo i ekonomija

M. Božinović

03. 12. 2019. 07:00 0

(FOTO) Faraon iz Leskovca upisao svoje ime na česmi na groblju

Goran Cvetanović, funkcioner Srpske napredne stranke i gradonačelnik Leskovca, mnogo puta do sada bio je u epicentru zbog banalnosti koje sprovodi, ali sada je otišao i korak dalje.

Naime, jedan od najdugovečnijih gradonačelnika u Srbiji upisao je svoje ime na česmi na samom ulazu u groblje u Leskovcu. Inače, česma je postavljena pre dve godine, a tekst na njoj pojavio se pre mesec dana.

"Po milosti božjoj 2019. leto gospodnje. 800.g. autokefalnosti srpske pravoslavne crkve, 130.g. osvećenja hrama Svetog prorka Ilije. Njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin gospodin Arsenije, gradonačelnik Leskovca dr. Goran Cvetanović arhijeriski namesnik i leskovčki starešina hrama Svetog proroka Ilije, protojerej Dejan Č. Stanković. Darodavac porodica Stojanović za zdravlje svoje i pokoj duše raba božjeg Mihajla", baš ovako piše na ovoj česmi uz ikonu Svetog Ilije. 

Šta u Leskovcu misle o novoj bizarnosti Cvetanovića?

Jelena Spirić, odbornica u skupštini grada Leskovca, u razgovoru za Direktno.rs rekla je da pomenuti tekst kod građana Leskovca izaziva smeh. 

- Ljudi se smeju i nikome u stvari nije jasno šta zapravo znači napisano. Misterija je zaista, a očito mi ne možemo da dostignemo taj intelektualni kapacitet, hvala bogu - kaže naša sagovornica. 

Spirić dodaje da je veza sa realnošću u Srbiji odavno izgubljena i da stvari poput ove idu u prilog toj tezi. 

- Tekst na česmi je skandalozan. Danas čak ni ordenje nema cenu, već sve ide po principu ja tebi, ti meni. Cvetanović je tako dobio orden Svetog Save drugog stepena i to je kupio pre Vučićevog odlikovanja. Dobio ga je za doprinos crkvi, međutim, iz budžeta građana Leskovca, koji imaju najniža primanja u Srbiji i to je dokazano - kaže ona i dodaje: 

- Čak nije ni tako teško ući u poriv tog čina. Imajući u video da se on nije bavio zvanjem lekara, a kako je stekao zvanje lekara specijaliste je posebna priča. Nije se nikada bavio spašavanjem, već ugrožavanjem života svih građana Leskovca. Zatvorio je preko 19 apoteka, zatvorio je najstariju gradsku školu, centralni vrtić, povećao se broj korisnika socijalne pomoći... Nasilje koje je ispoljavao prema svojim bližnjima i saradnicima je opšte poznato. A ovo sa česmom i crkovom je još jedan dokaz ludila koje vlada u Leskovcu.

"Kupio samo ime na česmi za razliku od stranačkog kolege Gašića"

Spirić ističe da je Cvetanović svojevremeno odbio zvanični predlog opozicije da se osnuje gradski fond za decu obolelu od karcinoma koji bi iznosio pet miliona, dok je ove godine estradnim pevačicama dao devet miliona budžetskih para i, kako kaže, "to jednostavno ne ide sa verom".

- Sa crkvom očigledno ide. Imovina od pola miliona evra možda ga kvalifikuje za ktitora, ali činjenica je da niko ne zna kako je tu imovinu stekao od činovničke plate. Sve upućuje na to da će duševni mir morati da kupuje od crkve ne bi li možda postao Cvetanović pokajnik i Gašića našao na freski.  Za razliku od svog stranačkog kompanjosa, on je za početak očigledno kupio samo ime na česmi. 

"Čekaonica za smrt"

Česmu je napravila crkva, i ona se nalazi na samom ulazu u groblje, a kako kaže naša sagovornica, možda je i logično što se Cvetanović baš tu upisao, jer, navodi ona, od pre par godina Leskovac nosi naziv "čekaonica za smrt".

- Tako da, džaba mu česma, ruke teško da će oprati. Tekst na česmi nema nikakvog smisla. Dva puta je napisano gospodin, stavljaju tačke gde ne treba, zaboravljaju zareze. Očigledno je da su zaboravili zarez iza njegovog imena, pošto ne verujem da su mu dali titulu koja ide iza. Izgleda da Cvetanović voli groblja, pošto je nedavno otvarao i toalet na groblju. Prvi kapitalni objekat u Leskovcu. Ovde je sve sumanuto, zaista - kaže Spirić i dodaje: 

- Hvalio se on ranije da je veliki donor crkve, tako da sve ovo i ne iznenađuje u tolikoj meri, a šta nas sledeće čeka od gradonačelnika ne smem ni da zamislim - zaključuje naša sagovornica. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati