Društvo i ekonomija

[ Izvor: FoNet ]

21. 11. 2019. 19:32 0

Zaštitnik: Izvršitelji ugrožavaju građane

Zaštitnik građana zatražio je danas preispitivanje tarifa koje primenjuju javni izvršitelji, ocenivši da se iznosi tih nadoknada pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, saopšteno je iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na iznos tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku, navedeno je u saopštenju.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, ocenio je Zaštitnik građana.

Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu, vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, navdeno je, između ostalog, u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, a takođe i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje, ocenio je Pašalić.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom, objavljeno je na internet stranici Zaštitnika građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati